Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da sadašnji angažman Zapada treba iskoristiti kako bi se postigao sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum Prištine i Beograda koji bi podrazumevao i uzajamno priznanje u postojećim granicama. On je ocenio da su male šanse da se postigne takav "veliki" sporazum, ali da je moguć okvirni sporazum, o kojem bi se zatim pregovaralo uz posredovanje EU.

 

"Kosovo je ozbiljna strana i zainteresovani smo za dijalog", rekao je Haradinaj 6. juna posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, a preneli prištinski mediji.

 

On je naglasio da je i kancelarka Merkel zainteresovana da se dijalog Kosova i Srbije nastavi i da se postigne dogovor.

 

Haradinaj je, međutim, ponovio da takse na uvoz robe iz Srbije neće biti ukinute, navodeći da je i sa Angelom Merkel razgovarao o taksama ali da nije bilo zahteva da se one ukinu.

 

Haradnaj je rekao da će glavna tema dijaloga Kosova i Srbije biti uzajamno priznanje sadašnjih granica.

 

Prema njegovim rečima, u dijalogu sa Beogradom postoje dve mogućnosti, a to je postizanje "velikog sporazuma" ili, u suprotnom, sledi duži pregovarački proces.

 

Ukoliko bi bio postignut sporazum, radilo bi se o "sjajnoj" odluci i velikom sporazumu koji bi uključio SAD, Nemačku i Francusku, rekao je Haradinaj.

 

"I dalje treba da se nadamo posle angažmana američkog predsednika Donalda Trampa i posebno sada sa direktnim uključenjem nemačke kancelarke Merkel i francuskog predsednika (Emanuela) Makrona mogućnosti postizanja velikog sporazuma", rekao je Haradinaj.

 

Ukoliko taj sporazum ne bude postignut, onda će uslediti " višemesečni i višegodišnji proces", rekao je Haradinaj, koji je ocenio da su izgledi za postizanje "velikog sporazuma" male.

 

"Možda ćemo ovu energiju Zapada iskoristiti za postizanje jednog okvirnog sporazuma, o kojm će se potom pregovarati uz posredovanje nekog visokog predstavnika EU, kao što je to do sada bila Federika Mogerini. Mislim da će Berlin do tada imati direktnog predstavnika u procesu", rekao je Haradinaj.

 

Govoreći o predstojećem samitu u Parizu, premijer Kosova je ocenio da je veoma važna posvećenost Merkelove i francuskog predsednika Makrona dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

 

"U našem interesu je da se desi i sastanak u Parizu, ali i da se nastavi sa sastancima. Takođe je važno da se i dijalog nastavi", rekao je Haradinaj.

 

On je rekao da je zahvalio Angeli Merkel na odlučnom stavu Nemačke u pogledu suvereniteta i teritorijalnog intgegriteta Kosova i zbog toga što je Nemačka za liberalizaciju viza za građane Kosova.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta