Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je Srbija u poslednjih godinu dana napredovala u postizanju makroekonomske stabilnosti i obezbeđivanju uslova za privredni rast, ali i upozorio da mora da ubrza reforme u nekim oblastima, pre svega u javnim nabavkama, zaštiti konkurencije i slobodi medija."Srbija, ako želi da nastavi evrointegracije, treba da sprovodi reforme koje joj EU sugeriše da bi bila u mogućnosti da iskoristi potencijale koji mogu da obezbede rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od sedam odsto", rekao je Fabrici 7. juna u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljaju godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji.

 

On je istakao da dobri makroekonomski pokazatelji Srbije, smanjenje javnog duga, budžetski suficit i stabilna inflacija, stvaraju uslove da ove i narednih godina rast BDP-a bude od tri do četiri odsto.

 

"Srbija treba da ima liberalnu ekonomiju u demokratskom društvu, a za to je potrebno da se ubrzano radi u oblasti vladavine prava, u čemu je Srbija napravila nedovoljan napredak", istakao je Fabrici i dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji da brže napreduje u svim oblastima.

 

Ukazao je da je slab napredak učinjen u reformi državnih preduzeća i u borbi protiv korupcije.

 

"Javne investicije su i dalje nedovoljne, posebno u oblasti koje mogu da značajno doprinesu privrednom rastu, poput usluga i infrastrukture", kazao je Fabrici.

 

On je rekao da je poslovna zajednica Srbije integrisana u EU na čije tržište plasira 67 odsto ukupnog izvoza, a da je 75 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji iz EU.

 

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je Srbija u poslednjih godinu dana napravila značajan napredak u poboljšanju poslovnog okruženja, što su prepoznali i investitori iz EU.

 

Naveo je da je od marta 2018. godine u Srbiji počelo da posluje 40 kompanija iz EU koje su investirale više od 400 miliona evra i zaposlile 19.000 ljudi.

 

Čadež je rekao da je od 2012, kada je Srbija postala kanditat za članstvo u EU, privreda Srbije povećala izvoz 86,3%, pri čemu je izvoz u EU udvostručen, sa 5,4 milijardi na 10,9 milijardi evra.

 

"Izvoz usluga iz Srbije je povećan 94%, sa 3,1 milijardu na šest milijardi", rekao je Čadež i dodao da su strane direktne investicije povećane sa jedne milijade na 3,5 milijardi evra, od čega su 2,1 milijardi investucije iz EU.

 

Privreda Srbije je u tom periodu značajno poboljšala poslovne rezultate, što se vidi iz podatka da su ukupni gubici 2012. godine bili 87 milijardi dinara, a u 2018. je dobit iznosila oko 500 milijardi dinara, rekao je Čadež.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta