Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije realno da se u dijalog Beograda i Prištine, u kojem posreduje Evropska unija, uključe samo SAD, "a ne i još neko". Dačić je ponovio i da kompromisno rešenje kosovskog pitanja ne može da podrazumeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova na celoj njegovoj teritoriji.

 

"Nama je sada od ključne važnosti da nađemo neko kompromisno rešenje. Tog rešenja ne može da bude nametanjem, da Srbija mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu na celoj njihovoj teritoriji. To ne može da bude kompromis", rekao je Dačić 24. juna na konferenciji za novinare sa šeficom norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide.

 

Šef srpske diplomatije je kazao da Srbija ne predstavlja nikakvu prepreku za nastavak dijaloga, već da "samo traži da budu ukinute sve mere koje su definisane kao prepreka dijalogu, pre svega takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH".

 

Dačić je rekao i da nije realno da se samo SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/73934.flv

 

"Za sada nema najave bilo kakve promene formata i nije predviđeno uključivanje drugih zemalja u dijalog". Teško da mogu samo SAD da se uključe, a ne i još neko, to nije realno", naveo je Dačić.

 

On je ocenio da je odlaganjem sastanka lidera Srbije i Kosova u Parizu, 1. jula,  propuštena prilika da se odblokira dijalog.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/73935.flv

 

 

Dačić je kazao da predsednik Francuske Emanuel Makron nije želeo da zakaže taj sastanak jer nije dobio garancije da će kosovski premijer Ramuš Haradinaj da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

 

"Najbolju reakciju na to dao je (predsednik Kosova Hašim) Tači koji je rekao da je odlaganje sastanka poraz za Kosovo jer je Priština definisana kao faktor zbog kojeg je odložen samit. Ta njegova žaoka je upućena Haradinaju", naveo je Dačić.

 

Soreide je rekla da je s Dačićem razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i da će u okviru turneje po regionu u Prištini pokrenuti pitanje njegovog nastavka.

 

"Želimo da dijalog bude nastavljen, to je jedini način da se reše otvorena pitanja. Kasnije danas idem u Prištinu i tamo ću pokrenuti iste teme u nadi da ćemo uskoro videti nastavak dijaloga", navela je norveška ministarka.

 

Dačić je rekao da je upoznao Soreide sa problemima u regionu i s opredeljenjem Srbije da dijalogom rešava sva otvorena pitanja.

 

"Bitno nam je da svi međunarodni faktori pruže podršku našoj želji da se dijalogom rešavaju sva otvorena pitanja, a to uključuje pritisak na Prištinu da se ukinu takse (od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH) koje su prepreka za nastavak dijaloga", kazao je šef srpske diplomatije.

 

Srbija očekuje da Crna Gora vodi računa o pravima srpskog naroda

 

Dačić je rekao da Beograd od Crne Gore očekuje da vodi računa o pravima srpskog naroda u toj zemlji i da izbegava poteze koji mogu da izazovu sukobe.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/73937.flv

 

 

Povodom tenzija nastalih zbog crnogorskog Predloga zakona o slobodi veroispovesti, Dačić je rekao i da je Beograd apsolutno protiv zaoštravanja odnosa Srbije i Crne Gore.

 

"Mi smo apsolutno protiv zaoštravanja odnosa Srbije i Crne Gore i srpskog i crnogorskog naroda. Tu nije reč o nekim uvezenim Srbima, nego o Srbima koji vekovima žive u Crnoj Gori i kojih prema popisu ima više od 30 odsto", kazao je Dačić.

 

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska Vlada predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju da dokažu da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine ili će im ona u suprotnom biti oduzeta.

 

Dačić je rekao i da ne zna kakav će stav zauzeti Venecijanska komisija Saveta Evrope koja treba da objavi mišljenje o tom predlogu zakona.

 

"Nadamo se da će mišljenje Venecijanske komisije biti takvo da sprečava moguće probleme povodom tog zakona", naveo je šef srpske diplomatije.

 

Dobri i prijateljski odnosi Srbije i Norveške

 

Dačić je naveo da su odnosi Srbije i Norveške "dobri i stabilni" i da je interes Beograda da dve zemlje unapređuju saradnju na političkom planu, ali i u oblasti ekonomije.

 

Rekao je da je Norveška u vrhu liste zemalja po direktnim investicijama u privredu Srbije i jedan od najvećih donatora.

 

"U poslednjih 15-ak godina Norveška je dala 216 miliona evra razvojne pomoći, da bude jasno, to nisu krediti, a sa 1,36 milijardi evra direktnih investicija u srpsku privredu Norveška je na drugom mestu", kazao je Dačić.

 

Soreide je navela da Oslo podržava reformske procese Vlade Srbije i pruža punu podršku članstvu Srbije u EU, u koju je Norveška integrisana na razne načine, iako nije članica.

 

Dodala je da je Norveška u prethodne dve godine udvostručila pomoć Zapadnom Balkanu kako bi podržala sprovođenje reformi.

 

I Dačić i Soreide su istakli odličnu saradnju u oblasti odbrane i saradnje bezbednosnih službi.

 

Šef srpske diplomatije je rekao da dve zemlje imaju dobru saradnju u međunarodnim organizacijama, da će Beograd podržati Norvešku da postane nestalna članica Saveta bezbednosti UN, i da će Oslo uzvratiti tu podršku Srbiji 2034. godine.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta