Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib ocenio je da su takse koje je Kosovo uvelo na srpske proizvode glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da zbog toga ne zna kada bi pregovori mogli biti nastavljeni. U intervjuu za novopazarski radio Sto plus i agenciju Beta 11. jula, Šib je kazao da Nemačka i Francuska zajedno pokušavaju da obnove dijalog i da je Berlin u nekoliko navrata zbog toga od Prištine tražio da ukine takse.

 

"Dijalog o normalizaciji odnosa u Beograda i Prištine je od velike važnosti, zbog toga smo sa našim francuskim partnerima pokušali da održimo samit u Parizu do kojeg nije došlo. To ne znači da je on otkazan, već je odložen, a kada će biti održan to u ovom trenutku ne mogu da kažem", rekao je Šib.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74250.flv

 

On je dodao da bi SAD mogle imati važan angažman u dijalogu Beograda i Prištine, ali da trenutni format pregovaranja ne bi trebalo menjati.

 

"Format dijaloga je utvrđen i jasan, tu su Beograd i Priština, uz posredovanje EU. Važno je da i druge zemlje, kao na primer SAD, podržavaju taj proces. Optimista sam, verujem da će se, uz podršku međunarodne zajednice, dijalog veoma brzo pomeriti sa mrtve tačke", naveo je Šib.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74256.flv

 

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika Francuske Makrona da neće biti prijema novih članica dok se ne okončaju unutrašnje reforme EU, Šib je kazao da je stav Berlina da se radi o dva odvojena procesa koji mogu i treba da se odvijaju paralelno.

 

"Reforme unutar EU će se dešavati dokle god ona postoji, kako bi se poboljšala i adaptirala novim uslovima. To je stalan proces koji ne sprečava prijem novih članica, pod uslovom da zemlje kandidati ispune sve uslove. Srbija sprovodi teške reforme, koje će potrajati, EU sprovodi svoje reforme i u jednom trenutku će Srbija pristupiti EU. To su procesi koji se odvijaju istovremeno, a ne jedan posle drugog", istakao je ambasador.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74254.flv

 

On je istakao da Nemačka pomno prati medijsku situaciju u Srbiji što je, kako je rekao, jedna od najvažnijih tema u procesu pristupanja EU.

 

"Delimo mišljenje Evropske komisije izneto u izveštaju o napretku Srbije u procesu pristupanja, a u kojem su naznačeni određeni problemi u slobodi medija na čijem rešavanju treba raditi. Pozitivno je što je urađena Medijska strategija, koja čeka stav EK pre nego bude usvojena. Nadamo se da će njenom implementacijom biti ostvaren napredak u slobodi medija", izjavio je Šib.

 

Šib je izrazio nadu da će uskoro biti poznat datum otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije i EU.

 

"Zbog intenzivnog usaglašavanja, između ostalog i u Nemačkoj, odluka o datumu početka pregovora je prolongirana do oktobra. Nemačka pozdravlja veliko državničko dostignuće dve zemlje (Severne Makedonije i Grčke) koje su posle toliko vremena uspele da postignu sporazum i reše pitanje imena Severne Makedonije i zato se nadamo da će ona veoma brzo započeti pregovore", rekao je Šib.

 

Povodom godišnjice zločina u Srebrenici, nemački ambasador izjavio je da je stav Nemačke i ostalih članica EU da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid i da očekuje i od Srbije da zauzme takav stav.

 

On je naglasio da Nemačka nesporno smatra da se radi o genocidu i da su ga kao takvog kvalifikovali Haški tribunal i Međunarodni sud pravde.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74255.flv

 

"Masakr u Srebrenici je jedan od najgnusnijih zločina 20. veka. Stav Nemačke, ali i ostalih članica EU, je da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav", rekao je nemački ambasador.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta