Koordinator Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU Dragiša Mijačić ocenio je da se po završetku letnje pauze može očekivati ukidanje taksi na robu iz Srbije, a nastavak dijaloga Beograda i Prištine po formiranju nove kosovske vlade. Mijačić je rekao da je u međuvremenu moguće realno očekivati susrete predsednika Kosova i Srbije u Parizu. Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu u Hagu. Prištinski mediji pišu 22. jula da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani 8. septembra.

 

Mijačić je agenciji Beta kazao i da se na Srbiju stalno vrši pritisak da prizna Kosovo, a pregovori se uglavnom vode oko toga pod kojim uslovima će Srbija to uraditi.

 

"Jedan deo međunarodne zajednice smatra da Srbija treba priznati Kosovo bez ikakvih uslovljavanja ili benefita, dok je drugi deo spreman da sasluša stavove Srbije pod kojim uslovima može pristati na ovaj čin. I tu se trenutno nalaze najveći izazovi u pregovorima, mnogo veći od 'taksi', ostavke Haradinaja i Specijalnog suda", rekao je 21. jula Mijačić.

 

On je kazao da je Haradinajeva ostavka na mesto premijera u kosovskoj vladi došla iznenada, ali da nije iznenađujuća.

 

"Poslednjih nekoliko dana svedoci smo povećanog pritiska međunarodne zajednice na Vladu Kosova oko ukidanja taksi a ostavka Haradinaja je došla kao posledica razlaza njegove koalicije sa Kadrijem Veseljijem. Znajući da su njih dvojica bili idejni tvorci i čvrsti zagovornici uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH, fleksibilniji stav Veseljija po ovom pitanju doveo je Haradinaja u situaciju da više nije mogao da čvrsto brani svoju poziciju, niti da sačuva većinu u parlamentu za očuvanje Vlade", rekao je Mijačić.

 

On je ukazao i da Haradinaj nije jedini nosilac visoke političke funkcije koji je dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom u Hagu u svojstvu osumnjičenog, ali je jedini koji je podneo ostavku na javnu funkciju nakon dobijanja poziva iz Haga.

 

"Poziv iz Haga je stigao pre nekoliko dana, a ostavka je došla nakon promene unutrašnjih političkih okolnosti usled pritiska od strane međunarodne zajednice da se ukinu takse", ocenio je Mijačić.

 

Kako je dodao, razlog za ostavku svakako možemo naći i u političkoj kalkulaciji da će takav čin osnažiti njegovu poziciju među desno orijentisanim glasačima na Kosovu, što će mu doneti bolji rezultat na izborima koji će se zasigurno održati na jesen.

 

Mijačić je rekao da se ukidanje taksi ne može očekivati odmah, ali da će se to svakako desiti nakon letnje pauze.

 

Haradinajeva ostavka

 

Predsednik Vlade Kosova podneo je 19. jula danas ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog, pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu.

 

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Kosova kazao da nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

 

"Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam", rekao je Haradinaj ministrima i novinarima nakon sednice Vlade Kosova u Prištini.

 

On je kazao da je na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

 

"Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova", naveo je Haradinaj.

 

Haradinaj bi, kako je i sam najavio, trebalo da se tokom sledeće nedelje pojavi pred Specijalnom tužilaštvom u Hagu.

 

Ovo je drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu.

 

Prvi put je ostavku podneo u martu 2005. kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

 

Ostavkom premijera pada i Skupština Kosova.

 

Predsednik Kosova ima ustavni rok od 45 dana da zakaže prevremene parlamentarne izbore koji u istom roku moraju biti i održani.

 

Vlada Kosova ostaje u tehničkom mandatu do izbora nove Vlade.

 

Taksa od 100% koja je uvedena na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaje na snazi do izbora nove vlade.

 

Haradinaj je izabran za premijera Kosova 9. septembra 2017. godine, tesnom većinom od samo 61 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

 

Predsednik Kosova Tači je poručio da je od medija saznao za ostavku premijera i najavio da će dalje delovati u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

 

"Poštujem njegovu odluku i kao predsednik Republike Kosovo vas uveravam da ću delovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti o čemu će građani Kosova biti obavešteni na vreme. Verujem u čistoću rata Oslobodilačke vojske Kosova i verujem u visoke moralne vrednosti vojnika slobode", napisao je Tači na Fejsbuku.

 

Vučić: Ostavka politički trik

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. jula da Srbija mora da reaguje smireno, odmoreno i bez euforije nakon poziva Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu da sasluša Haradinaja kao osumnjičenog.

 

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da ostavka Haradinaja na mesto predsednika kosovske Vlade zbog poziva na saslušanje "politički trik" koji može da dobije još veću popularnost i da "pregazi svoje političke protivnike i postane junak koji se bori za jedinstveno celovito Kosovo, a svi ostali "nedostojni vođe koji ih vodu svetlu budućnost".

 

"Naša su predviđanja da će otići sledeće nedelje u Hag i da će ga odmah pustiti, posle 48 sati, da će se vratiti kao veliki heroj albanskog življa na Kosovu i njegova popularnost će se udvostručiti, a popularnost njegovih protivnika padati čak i ako bi pokušali da pronađu nekog drugog, mandat koji nije po volji Haradinaja neće biti moguć", rekao je Vučić.

 

On je kazao da se želi obezbediti ubedljiva pobeda "najtvrđoj albanskoj opciji" na izborima koji će se održati krajem septembra ili u oktobru na Kosovu.

 

"Glavni cilj je da se formira većina bez Srpske liste. Koristiće se predstavnici našeg naroda za obračun sa Srspkom listom. Biće to veliko albansko unutrašnje ujedinjenje i ujedinjavanje sa Tiranom", rekao je Vučić.

 

Predsednik Srbije je naveo da dijalog sa Prištinom neće biti moguć dok traju izborne radnje i da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse.

 

Kako je ocenio, "njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš Hradinaj izađe još snažniji, a tu za Srbe nema mesta, a ni mesta za dijalog".

 

On je kazao i da će položaj srpskog naroda na Kosovu biti teži, da će pritisci biti još veći, ali da će narod biti zaštićen i da će biti posvećane veća pažnja njihovoj bezbednosti.

 

"Naime, dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, ekstremizacije njihovih stavova i još strašnije mržnje prema Srbima i srpskoj državi koje oni smatraju odgovornim za ono što se dešava Haradinaju", izjavio je Vučić.

 

On je međutim kazao da se Srbija zalaže za dijalog sa Prištinom, te da će još snažnije insistirati na nastavku dijaloga i ukidanju taksi, ali da se "plaši da politički razvoj događaja na Kosovu ide u smeru za daljim odlaganjem razgovora i dijaloga".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta