Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je 26. jula da je Beograd posvećen evropskim integracijama i reformama i da od Srbije zavisi koliko će brzo postati evropska. Evropski komesar za proširenje Johanes Han ponovio je da su dijalog i dogovor Beograda i Prištine i rad na vladavini prava ključni za evropski put Srbije.

 


Johanes Han je na konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić rekao da ne želi da komentariše unutrašnja dešavanja na Kosovu, ali je izrazio nadu da će tamo uskoro biti održani izbori koji će omogućiti da se obnovi dijalog Beograda i Prištine.

 

"Nije dobro da komentarišem domaća dešavanja. Situacija je jasna, nadam se na osnovu najava da će uskoro doći do izbora koji će promeniti političku situaciju na Kosovu što će nam omogućiti da obnovimo dijalog. Za tango je potrebno dvoje. Za to je potrebna politički razjašnjena situacija i nadamo se da će se to desiti što pre", rekao je Han.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74445.flv

 

 

On je ponovio da su dijalog Beograda i Prištine i postizanje trajnog rešenja ključni za napredak celog regiona.

 

Navodeći da je odlazeća Evropska komisija bila posvećena regionu i da je mnogo postignuto, ali da su nedavni događaji bacili senku na taj napredak, Han je rekao da je buduća predsednica EK Ursula fon der Lajen rešena da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74444.flv

 

 

Komesar Han, koji je pre Beograda posetio Skoplje, ponovio je da je sa Severnom Makedonijom ostvaren značajan napredak i dodao da je uveren da će zemlje članice EU u oktobru dati zeleno sveto za početak pregovora sa Severnom Makedonijom ali i sa Albanijom.

 

Han je, odgovarajućina pitanja novinara, rekao da ne zna koja će biti njegova naredna funkcija u EK ali da ne krije da bi voleo da ostane u sferi spoljne politike i da misli da bi to bilo korisno.

 

Premijerka Brnabić je izrazila žaljenje što je regionalna saradnja prvi put posle mnogo vremena u opadanju, a za to je okrivila kosovske takse i ponašanje Prištine u svojstvu predsedavajućeg nekim regionalnim inicijativama.

 

"Pričali smo o dijalogu, koliko je važan i koliko ima posledica to što je prekinut. Nismo ulazili dublje u to jer mi se čini da je rečeno sve što ima da se kaže. Nadam se da će postojati inicijativa koja će omogućiti da Priština preispita svoje stavove i okrene se regionalnoj saradnji a ne onome što ja mislim da je samoizolacija. (Uvođenje taksi) šteti nama u centralnoj Srbiji ali svakako najviše ljudima koji žive na Kosovu", rekla je Brnabić.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74440.flv

 

 

Ona je rekla da Srbija razume kakvo je trenutno stanje u EU kao i izazove sa kojima se Unija sreće, ali i da Beograd ostaje "iskreno" posvećen putu evrointegracija.

 

"Nije naše kada ćemo postati član EU",  ali je naše koliko brzo ćemo postati evropska Srbija u smislu napretka u oblastima ekonomije, vladavine prava i javne administracije, rekla je Brnabić.

 

"Čini mi se da smo dosta uradili, bez obzira da li očekujemo novi izveštaj o napretku. To smo uradili zato što iskreno želimo evropsku Srbiju i iskreni smo kada kažemo da su nam u svakom izveštaju važne ocene, ali da su nam preporuke još važnije", rekla je premijerka na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

 

Prema njenim rečima, Srbija svakodnevno radi na implementaciji preporuka iz izveštaja Evropske komisije o napretku na putu evrointegracija, "ne radi pukog otvaranja i zatvaranja poglavlja" već zato što je Beograd "iskreno" posvećen reformama.

 

"Kada je reč o preporukama koje se tiču rada parlamenta i vladavine prava, Skupština Srbije je razmatrala izvšetaje nezavisnih tela poput Agencije za borbu protiv korupcije, poverenika za informacije od javnog značaja, ombudsmana, što je bila jedna od važnih preporuka. Na izričit zahtev predsednice parlamenta, Vlada Srbije je prestala da šalje skupštini predloge zakona po hitnom postupku", kazala je Brnabić.

 

Govoreći o radu na Nacrtu medijske strategije, ona je najavila da će u narednom periodu, u dogovoru sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, organizovati još jedan sastanak kako bi bila razmotrena tri ključna pitanja oko kojih je došlo do određenih nesporazuma.

 

"Strategija neće biti poslata na usvajanje bez dogovora i konsultacija sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, bez toga da svi transparentno znaju šta i zašto menjamo, koja je logika tih promena", navela je Ana Brnabić.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74443.flv

 

 

Ona je dodala da ne postoji stabilna, ekonomski konkurentna Srbija bez stabilnog regiona, navodeći da je saradnja sa zemljama okruženja "u najvećem interesu" Srbije.

 

Komesar Johanes Han u Beograd je doputovao 25. jula uveče iz Skoplja, i prvo se sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Oni su u Vili "Mir", kako je saopšteo iz kabineta predsednika, razgovarali o stanju na Zapadnom Balkanu i o "budućim koracima Srbije na evropskom putu".

 

Vučić i Han su "posebno razmotrili zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i stanje nastalo posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja", na šta je Srbija, ocenio je Vučić, "reagovala smireno i odgovorno".

 

Vučić je zahvalio Hanu na razumevanju i angažovanju da se "dijalog Beograda i Prištine odblokira", i ponovio da je Srbija "privržena politici mira i saradnje, kako bi sačuvala stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju.

 

Han je pozdravio to opredeljenje Srbije i istakao svoju spremnost da "pokuša da pomogne da se steknu uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine".

 

On je pozvao Srbiju da u vezi sa svojom evropskom integracijom ubrza "reformski proces i da s većom odlučnošću radi na vladavini prava".

 

Kako je saopšteno, Vučić je čestitao Hanu što ga je Austrija kandidovala za treći mandat u Evropskoj komisiji.

 

Evropski komesar Han je 26. jula na Adi Ciganliji u Beogradu gost regionalne manifestacije Sportske igre mladih, privatne inicijative čiji je cilj pomirenje i u kojoj učestvuju osnovci i srednjoškolci iz Hrvatske, BiH i Srbije.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta