Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, saopštio je 28. avgusta Centar za unapređenje životne sredine, koji je uradio istraživanje.

 

"Svako od nas, uključujući celokupno stanovništvo bez obzira na uzrast, baci oko 35 kilograma hrane godišnje, odnosno hrane u vrednosti od oko 10.000 dinara", ističe se u saopštenju.

 

"Najviše se baca hleb (10,18 kilograma), zatim meso (7,18 kilograma) i mleko (6,74 litara), a najmanje voće (5,7 kilograma) i povrće (5,33 kilograma)", navedeno je dalje i istaknuto da bi se, kada bi svu količinu hrane koja se u Srbiji baci u roku od godinu dana spakovali u dostavne kamione, kolona koju bi oni formirali protezala od Subotice do Kragujevca.

 

Istaknuto je da se hrana u Srbiji baca iz mnogo razloga – zato što se pokvari (67%), zato što članovi domaćinstva ne žele da jedu staru hranu (17%), ili zato što građani misle da nije bezbedna (11%).

 

Ukazano je i da sprovedeno istraživanje ne daje konačne rezultate o bacanju hrane, jer uključuje samo otpad od hrane koji nastaje u domaćinstvima.

 

Kako bi rezultati bili kompletni, potrebno je dodati, i za sada nepoznate, količine otpada koje nastaju na izvoru, u procesu uzgajanja i otkupa namirnica, fabričkoj obradi i pripremi za dalju prodaju, viškovima koji se ne prodaju u trgovinskim lancima i prodavnicama, kao i otpad iz ugostiteljskih objekata, navedeno je u saopštenju.

 

Centar za unapređenje životne sredine upozorava da je bacanje hrane postalo globalna epidemija koja izaziva da više od 30% proizvedene hrane završi na svetskim deponijama, gde truli i raspada se, ispuštajući metan, jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte.

 

Podseća se i da se bacanjem neupotrebljene hrane troši i neverovatna količina resursa – energije i vode u procesima proizvodnje, pakovanja i transporta.

 

Centar za unapređenje životne sredine naveo je i da će sredinom oktobra u Beogradu biti održan 10. Međunarodni festival zelene kulture "Green fest" pod sloganom "Promeni igru. Budućnost je na Zemlji!" sa ciljem da se pokrene radoznalost i kreativnost, razmišljanje i promišljanje o cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju i osnaži sve posetioce da postanu deo akcije.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com