Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. avgusta u Santanderu, u Španiji, da joj je ministar spoljnih poslova Žozep Borel rekao da će, ako postane novi šef evropske diplomatije, za šta je kandidat, imati uravnotežen i objektivan stav i da će mu jedan od prioriteta biti konačno rešavanje pitanja Kosova i dugoročna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

 

Posle sastanka s Borelom, Brnabić je novinarima rekla da on danas zastupa stav Španije - nepriznavanje nezavisnosti Kosova, a da će stavove EU zastupati ako Evropski parlament potvrdi njegov izbor za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

 

"Stav EU prema nezavisnosti Kosova je neutralan. Oni nemaju stav pošto ne postoji konsenzus, postoje članice koje su priznale nezavisnost Kosova i one koje nisu", navela je Brnabić.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74808.flv

 

Ona je ocenila da bi imenovanje Borela za šefa evropske diplomatije bio "dobar potez za EU, ne zbog stavova Srbije, nego zato što Briselu treba manje birokrata, a više direktnih i hrabrih ljudi kakav je Borel".

 

Brnabić je kazala da je Borelu skrenula pažnju "na dve značajne stvari": na to da je EU garant Briselskog sporazuma "koji Priština apsolutno nije implementirala šest godina od potpisivanja", i na to da Kosovo taksom na uvoz robe iz Srbije direktno krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

 

"To su dva osnovna pitanja koja se tiču vladavine prava i mogućnosti EU da pokaže na svom primeru da je vladavina prava zaista važna", rekla je predsednica Vlade Srbije.

 

Ona je navela da je s Borelom najviše razgovarala o bilateralnim odnosima i ocenila da postoji veliki prostor za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa.

 

"Predsednik Vlade Španije nikada nije bio u poseti Srbiji i to moramo da promenimo", rekla je Brnabić i nagovestila mogućnost da ta poseta bude ove godine.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/74809.flv

 

Dodala je da je s Borelom razgovarala i o saradnji univerziteta, saradnji u kulturi i privredi.

 

Brnabić će na Univerzitetu u Santanderu održati predavanje o proširenju Evropske unije.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević, Video: Beta/MOD