Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 29. avgusta da je šef španske diplomatije Žozep Borel odličan kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, da će biti objektivan i da će Srbija u njemu imati dobrog sagovornika "koji će biti u potpunosti posvećen pronalaženju dugoročnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

 

"On nosi mnogo veći kredibilitet i legitimitet nego što su imali neki raniji visoki predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU", rekla je premijerka za TV Pink.

 

Ocenila je da su neverovatne priče članica EU, koje su priznale nezavisnost Kosova, da Borel neće biti neutralan zato što njegova zemlja nije priznala jednostranu proglašenu nezavisnost Prištine.

 

"On nije pristrasniji nego bilo ko ko dolazi iz zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova. To je potpuno nelegitiman argument. On će biti jednako objektivan i balansiran kao i bilo ko drugi", rekla je premijerka Srbije i dodala da je Borel vrsan političar, koga cene jer je direktan, operativan, pragmatičan, koji u svakom smislu može da pomogne Evropskoj komisiji.

 

Smatra i da se onima koji su priznali Kosovo može reći da su pristrasni, pa da je zbog toga moglo da se kaže i za Federiku Mogerini da je bila pristrasna, jer je njena zemlja priznala Kosovo.

 

Brnabić se nada da će imenovanje Borela biti potvrđeno u Evropskom parlamentu.

 

"To bi bilo dobro za EU, a on bi bio jednako dobar sagovornik za Beograd i Prištinu", kazala je predsednica vlade.

 

Dodala je da nova Evropska komisija, o čemu je pričala sa Borelom tokom boravka u Španiji, mora da bude posvećena vladavini prava i insistira da Priština primeni postignute dogovore.

 

Podsetla je da Briselski sporazum nisu potpisali samo Beograd i Priština, već i visoka predstavnica u ime EU.

 

Brnabić je naglasila i da EU mora da insistira na striktnom poštovanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

"Znam koliko mi kao vlada Srbije vremena i energije posvećujemo da se pridržavamo svake reči i svakog zareza tog sporazuma i koliko pažnje tome pridaje Evropska komisija. Tako, na primer, oko državne pomoći, koliko moramo da dokazujemo da nema državne pomoći za Er Srbiju, Železaru", kazala je premijerka.

 

Podsetila je da je istovremeno Priština prekršila taj sporazum uvodenjem takse na robu iz centralne Srbije, ali i da EK, koja ima mehanizme i mora da reaguje na takve odluke, to nije uradila, što znači da svako može da krši sporazum bez posledica.

 

Ona je najavil i da će tokom septembra imati niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima, među kojima je istakla zvaničnu posetu Nemačkoj i razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.

 

Rekla je i da će se 2. septembra u Švajcarskoj sastati sa predsednikom te zemlje, a nakon toga ide u Luksemburg, gde će se sastati sa premijerom Gzavijeom Betelom i velikim vojvodom Anrijem.

 

Zatim će 12. septembra prisustvovati sastanku Višegradske grupe u Pragu, a nakon toga će ići u Nemačku.

 

"Radujem se i počastvovana sam pozivom u zvaničnu posetu Nemačkoj, jer ću imati priliku da razgovaram sa Merkel. Ona nikada neće postati nedovoljno relevatna figura u Nemačkoj, ona ima mnogo znanja i iskustva i ja imam ogromno poštovanje prema njoj", rekla je Brnabić.

 

Najavila je i da bi, ukoliko do kraja septembra Španija formira vladu, predsednik vlade te zemlje mogao bi prvi put da poseti Srbiju.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Kancelarija za saradnu sa medijima Vlade Srbije/Slobodan Miljević