Državljani Srbije bez viza mogu da borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93 države, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio nadu da će broj da se povećava. Obrazlažući 4. septembra poslanicima Skupštine Srbije predloge ukidanja viza za nekoliko zemalja, on je takođe odbacio kritike koje se mogu čuti u javnosti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova.

 

Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i bezvizni režim sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

 

"Naša politika je politika otvorenosti prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga, razvijali politički odnosi i unapređivala sveukupna saradnja", rekao je Dačić.

 

On je naveo da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu i pojasnio da se brojka odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

 

Šef diplomatije je kazao da je vizni režim Srbije, kao i vizni režim drugih država, veoma "promenljiva i živa materija" koja se često menja prema potrebama usklađivanja odnosa sa drugim državama, a uvek u skladu sa državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana.

 

Ukidanje viza je znak prijateljstva prema određenoj zemlji i međusobno poštovanje između zemalja, rekao je ministar napominjući da međutim često iz Brisela imaju primedbe zašto je Srbija ukinula vize za pojedine zemlje.

 

On je istakao da svaka država ima svoj državni i nacionalni interes te ukoliko bezvizni režim ne ugrožava neke druge principe, kao što je pitanje ilegalnih migracija i azilanata, Srbija nema razloga da preisputuje svoju politiku dok ne dođe do šest meseci do ulaska u EU kada mora potpuno da uskladi sistem sa "belom listom" EU.

 

Dačić je odbacio kritike koje se mogu čuti u javnosti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

 

Od četiri sporazuna koji su na dnevnom redu u Skupštini Srbije, jedino je za Surinam predloženo ukidanje viza i za građane i za diplomate.

 

Surinam je povukao prizanje nezavisnosti Kosova, te je Dačič na sednici Skupštine zahvalio, navodeći da je Surinam priznanje povukao u periodu nestabilnosti u toj zemlji.

 

"Mi smo im zbog toga zahvalni veoma", rekao je Dačić, kao i zato što je delegacija Surinama bila "veoma aktivna na konferenciji Interpola i veoma vatreno i žustro zastupala stav Srbije i naravno glasala protiv prijema Kosova u Interpol".

 

Dačić je kazao da je 15 zemalja povuklo prizanje Kosova ili suspendovalo ili zamrznulo svoj stav o tome i ponovio da će Srbija nastaviti da traži od zemalja da povuku priznanje bez obzira na pritiske kojima su izloženi da to ne bi učinili.

 

Na dnevnom redu je ukidanje svih viza za Surinam, kao i ukidanje viza samo za diplomate Paragvaja, Mjanmarske uniji, Dominikanske Republike.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta