Najveći izazov povećanju transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji predstavlja nepostojanje nacionalne politike koja bi se bavila tim pitanjem, ocenio je 6. septembra programski direktor Transparentnosti Srbija (TS) Nemanja Nenadić. On je predstavljajući indeks transparentnosti lokalnih samouprava istakao da se u odnosu na prethodno istraživanje iz 2015, rezultati nisu znatno promenili.

 

"Prosečan indeks transparentnosti lokalnih samouprava je 40 od mogućih 100, dok samo šest opština u Srbiji ima indeks viši od 60", istakao je Nenadić u Beogradu na predstavljanju rezultatu ovogodišnjeg istraživanja indeksa transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji.

 

Prema rezultatima istraživanja, Opština Plandište je najbolje rangirana sa indeksom 67, dok drugo mesto dele Opština Paraćin i Grad Novi Pazar sa ocenom 66. Najslabije je rangirana Opština Smederevska Palanka sa indeksom 12 a nešto bolje su Preševo sa 13 i Svilajinac sa indeksom 18.

 

"Transparentnost je veća u opštinama gde se izvršavaju zakonske obaveze, ali ni to ne garantuje da će se, na primer, dokumenta o javnim nabavkama naći na sajtovima opština - odnosno biti objavljeni", kazao je Nenadić.

 

Koordinator istraživanja Zlatko Minić istakao je da je transparentnost, o kojoj, kako je kazao, ne postoji dovoljna svest, neophodna kako bi se korupcija otkrila, kao i da bi se sprečila.

 

"U Zakonu o javnim nabavkama iz 2012, kao i iz 2018, navedena je obaveza da se otvore sajtovi javnih preduzeća na kojima bi bili objavljivani izveštaji o nabavkama - veliki broj preduzeća te sajtove ni danas nema", kazao je Minić.

 

Kako je istakao, javna preuzeća pre pristaju da plate kaznu za neispunjavanje propisa nego da otvore sajt čija je cena niža od kazne.

 

Zamenik predsednika Opštine Plandište Goran Donevski kazao je da je ta opština, u odnosu na prethodno istraživanje, na kojem je zabeležila indeks 49, sada ocenjena sa 67. On je dodao da je zahvaljujući rezultatima istraživanja TS sada jasno u kojim oblastima treba napredovati.

 

Predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović kazao je da ta opština već godinama beleži dobre rezultate u sferi transparentnosti i istakao da je zasluga na zaposlenima koji su radili svoj posao, a ne na političarima.

 

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je od istraživanja 2015. do danas indeks transparentnosti znatno povećan zahvaljujući, prema njegovim rečima, želji lokalnog rukovodstva da građani imaju veće poverenje u lokalne institucije.

 

Kako je istakla TS, niske ocene transparentnosti opština ne znače nužno da u njima postoji korupcija, kao što ni visoke ocene ne znače da u tim opštinama nema korupcije.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Medija centar Beograd