Predsednik Češke Miloš Zeman stiže 10. septembra u trodnevnu posetu Srbiji sa skoro 50 privrednika i četvoricom ministara u pratnji a uz glavnu temu privredne saradnje sa srpskim zvaničnicima razgovaraće i o Kosovu. Zeman,  kao do sada prvi i jedini od zvaničnika, nije isključio mogućnost da jednog dana, iako malo teže, ali u nekoj većoj grupi zemalja, Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

 

"Ne zaboravite da je Kosovo odbila da prizna Španija sa katalonskom manjinom. Kipar iz sličnih razloga. Slovačka sa mađarskom manjinom. Biće to teško da se izdejstvuje. Ali, ponavljam, ne isključujem da će jednom do toga doći. Ipak, ratni zločinci ne bi trebalo da vode bilo koju zemlju u Evropi", kazao je uoči posete predsednik Zeman alternativnom portalu Parlamentnji listi.

 

Zeman je ocenio da su do sada priznanje povukle neke ne baš relevantne zemlje, poput nekakvih ostrva u Mikroneziji, a da u Češkoj povlačenje priznanja otežava to što Češka nema nikakvu veću nacionalnu ili etničku manjinu i da bi bilo teško da se u Češkoj izdejstvuje povlačenje priznanja, iako, kako je naglasio, deli mišljenje ministra odbrane Lubomira Metnara da je priznanje Kosova bila diplomatska greška, a sam Zeman se zalaže za ulazak Zapadnog Balkana u EU, izuzev Kosova.

 

U pratnji Zemana je takođe jedan od lidera socijaldemokratske stranke, koalicionog partnera u vladi Andreja Babiša, Jaroslav Foldina, srpskog porekla, šef međuparlamentarne grupe Češka-Srbija, jedan od organizatora redovnih manjih protesta protiv nezavisnosti Kosova. Biće tu i šef socijaldemokrata, ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček koji, prema saznanjima čeških medija, treba da prosledi u oktobru podršku Kosovu za članstvo u Interpolu, protiv čega je Srbija.

 

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček obećao je u junu ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju da će Češka podržati članstvo Kosova u Interpolu, isto obećanje da Kosovo može da računa na češki glas dao je i češki premijer Andrej Babiš, međutim, kako od neimenovanih čeških diplomata saznaje češki nezavisni portal HlidaciPes.org, ministar Hamaček je kazao da se takvo pismo podrške uopšte ne prosleđuje dok ne prođe poseta Zemana Beogradu.

 

"Nikakav takav predlog pisma MUP od Ministarstva spoljnih poslova nije stigao, tako da ne možemo da reagujemo", kazala je portparol MUP Hana Mala kada je HlidaciPes.org tražio od MUP informacije o pismu i podršci Kosovu da uđe u Interpol.

 

Sam predsednik Zeman naglasio je da je njegova poseta Srbiji od 10. do 12. septembra orijentisana izrazito na trgovinske odnose i predsednika uz četiri ministra prati oko 50 privrednika. Prema Privrednoj komori Češke,  interesovanje čeških preduzeća za Srpsko-češki poslovni forum u okviru posete u Beogradu bilo je takvo da je za samo nekoliko dana popunjen kapacitet aviona.

 

U pratnji Zemana na bilateralne razgovore u Beograd stižu i ministar industrije i trgovine Karel Havliček, ministar saobraćaja Vladimir Kremlik, ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček i ministar odbrane Lubomir Metnar koji bi trebalo da potpše sporazum o saradnji u resoru odbrane u oblasti obrazovanja kadrova, obuke i vojnog zdravstva.

 

U Poslovnom srpsko-češkom forumu 11. septembra učestvovaće i predsednici Češke Miloš Zeman i Srbije Aleksandar Vučić, a u češkoj privrednoj delegaciji na čelu sa predsednikom Privredne komore Češke Vladimirom Dlouhim su, prema najavama iz češke privredne komore, predstavnici preduzeća iz energetike, mašinogradnje, građevinarstva, prehrambene industrije, vojne industrije i turizma.

 

U sredu 11. septembra predsednik Zeman srešće se sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić a 12. septembra će u Skupštini Srbije razgovarati sa njenom predsednicom Majom Gojković.

 

Istog dana, srpska premijerka Ana Brnabić u Pragu će učestvovati na sastanku premijera Višegradske grupe sa predsednicima vlada država Zapadnog Balkana a početkom oktobra takav samit V4-Zapadni Balkan uz učešće predsednika Vučića organizuje u zamku Lani kraj Praga predsednik Zeman.

 

Izvor: Beta

Foto: EK