Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je 12. septembra sa Evropskom investicionom bankom (EIB) ugovor o zajmu od 100 miliona evra, kao i ugovor o pomoći od 40,6 miliona, za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština, saopšteno je iz kabineta ministarke.

 

Ugovore su potpisali i direktor sektora EIB za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Migel Morgado, ministarka za EU integracije Srbije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora Koridora Srbije Dušan Purić.

 

Mihajlović je istakla da se na pripremi projekta radilo tri godine, te da je uprkos raznim kritikama, na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića, pokrenut projekat izgradnje "auto-puta mira", s obzirom na njegovu važnost.

 

"Ovaj projekat je važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja građana u nekoliko okruga, već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj auto-put omogućiće nam izlazak na more i luke", rekla je ona.

 

Mihajlović je dodala da je Vlada Srbije opredeljena ka povezivanju sa regionom i saradnji, kao i da će u 2019. i 2020. započeti izgradnja šest novih auto-puteva.

 

"Srbija danas ima stabilnu ekonomiju i finansije, politički smo stabilna država koja ima kapacitet da započne i realizuje velike infrastrukturne projekte. Želimo da se povezujemo, da budemo deo EU, da postanemo moderna ekonomija, a sve u interesu građana i njihovog kvalitetnijeg života", rekla je ona.

 

Pre potpisivanja ugovora o finansiranju auto-puta od Niša do Prištine, Mihajlović je sa delegacijom EIB razgovarala o nastavku saradnje, kako na ovom projektu, tako i na novim projektima u oblasti drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja, koje njeno ministarstvo započinje.

 

Trasa budućeg auto-puta od Niša do Merdara duga je 77 kilometara, a prva deonica od Niša do Pločnika duga je 33 kilometara i vrednost radova na izgradnji poluprofila, eksproprijacije i projekta procenjuje se na oko 250 miliona evra.

 

Druga deonica od Pločnika do Merdara duga je 44 kilometra i procenjena vrednost je oko 570 miliona evra, a očekuje se da radovi na prvoj deonici započnu u poslednjem kvartalu 2020.

 

Joksimović i Morgado o modelima saradnje Srbije i EIB

 

Ministarka za evropske integracije i Morgado razgovarali su o modelima saradnje Srbije i te finansijske institucije.

 

Kako je saopšteno iz Vlade, Joksimović i Morgado razgovarali su o modelima buduće saradnje, sa posebnim aspektom na projekte iz sfere saobraćaja, energetike, životne sredine, digitalizacije i drugih oblasti značajnih za održivi razvoj i inicijative predstavljene u strategiji Evropske komisije za proširenje iz 2018.

 

Joksimović, koja je i nacionalni koordinator za pretpristupna sredstva i razvojnu pomoć, ukazala je na značaj usklađivanja sredstava regionalnih infrastrukturnih projekata i mogućnost da ih EIB sufinansira ili finansijski podrži.

 

Ministarka je istakla značaj projekta autoputa Niš-Merdare, postrojenja za preradu čvrstog otpada u Novom Sadu i energetsku efikasnost u Beogradu.

 

Morgado je rekao da je zadovoljan nivoom i kvalitetom saradnje EIB i Srbije.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/MSGI SRBIJE/MILETA MIRCETIC