Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu da Nemačka i Francuska pokušavaju da pokrenu dijalog Beograda i Prištine, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije. Istovremeno je premijerka Srbije istakla da je pitanje Kosova jedina tačka nerazumevanja i neslaganja Srbije i Nemačke.

 

Posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Merkel je rekla da ne može da komentariše navode da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/75172.flv

 

Merkel je dodala da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i dodatno ga unaprediti, kako bi se postiglo rešenje.

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare 18. septembra Brnabić je rekla da je pitanje Kosova jedina tačka nerazumevanja i neslaganja Srbije i Nemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, jer bez dugoročno održivog rešenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/75171.flv

 

"Pitanje Kosova i Metohije je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da sa Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog održivog rešenja", rekla je Brnabić.

 

Nemačka kancelarka i premijerka Srbije razgovarale su i o situaciji u regionu, a Merkelova je istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

 

Brnabić je, uz napomenu da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije, zamolila kancelarku za dalju podršku Nemačke evropskom putu Srbije, zahvaljujući na dosadašnjoj političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na tom putu.

 

Kako je navela, cilj njene posete Berlinu jeste da se učvrste odnosi dve zemlje, naročito u oblasti ekonomije, uz najavu da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u Srbiji.

 

Merkelova je navela da je oko 400 nemačkih preduzeća aktivno u Srbiji i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih.

 

"Želim da naglasim da predsednica vlade nije posvećena samo borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije, nego i digitalizaciji i digitalnoj transformaciji", rekla je Merkelova dodajući da Srbija u tome prednjači.

 

To je, kako je navela, važan signal mladima i investicija u budućnost, jer je upravo među njima velika nezaposlenost.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP, Video: Beta/MOD