Predstavnici Evropskog parlamenta pokušaće da doprinesu povratku dijaloga u parlament Srbije, u čijem radu opozicija već mesecima ne učestvuje. Prvi sastanak evropskih i srpskih parlamentaraca u Beogradu trebalo bi da bude početkom oktobra.

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u pismu predsedavajućem Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru navela je da je "dobrodošao angažman" predstavnika EP u cilju povratka međustranačkog dijaloga u Skupštinu Srbije i jačanja parlamentarne kulture dijaloga.

 

Gojković je na konferenciji za štampu 18. septembra izrazila nadu da će se uskoro razgovorati o modalitetima organizacije sastanka u parlamentu i o tome šta bi mogle da budu teme razgovora, dodajući da je okvirni datum za prvu fazu razgovora 9-10. oktobar.

 

Prema njenim rečima, dijalog bi trebalo da se održi pod njenim pokroviteljstvom, uz učešće nekih predstavnika EP, a biće pozvani predstavnici svih parlamentarnih stranaka, eventualno i eksperti, u kasnijoj fazi.

 

Izbori u Srbiji, zemlji kandidatu za EU, treba da budu održani na proleće ali su brojne stranke nezadovoljne izbornim uslovima, stanjem u medijima i društvu uopšte već najavile bojkot, uključujući Savez za Srbiju (SzS) koji okuplja vodeće političke aktere iz opozicije.

 

"Svi smo svesni rokova pred nama i fokusiraćemo se, u prvoj fazi, na razgovore o temama koje su opšte poznate svim političkim činiocima i javnosti, a to su izborni uslovi za izbore koji predstoje u martu 2020. To se odnosi na medije, na spisak glasača, finansiranje kampanje i slične teme", rekla je Gojković.

 

Mekalister je prilikom posete Srbiji krajem avgusta podsetio da je još za vreme posete u februaru iskazao spremnost EP da pomogne i aktivno podrži dijalog političkih aktera u Srbiji, kako bi se popravili uslovi rada u parlamentu.

 

"EP će nastaviti da radi na pronalaženju zajedničkog jezika, ukoliko naše posredovanje bude prihvaćeno od svih strana... Za tango je potrebno dvoje, i za dijalog je potrebno dva ili više partnera", rekao je letos Mekalister.

 

Par dana posle Mekalistera u Beogradu je bila delegacija EP na čelu sa Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

 

Cilj te misije bio je da delegacija EP "sasluša“ lidere u parlamentu i predstavnike glavnih političkih stranaka kako bi što bolje razumeli političku atmosferu u Srbiji i identifikovali konkretna pitanja koja bi mogla da vode do poboljšaja političkog dijaloga i političke kulture u Narodnoj skupštini Srbije.

 

Odgovarajući na pitanje kakvu reakciju očekuje od stranaka koje su već najavile da će bojkotovati izbore, predsednica Skupštine je rekla da je na njima da donesu konačnu odluku ali kada izbori budu raspisani i kada vide pod kojim uslovima će se izlaziti na izbore.

 

"Sve što je predložio Mekalister otvara velike mogućnosti da unapredimo ono što neko smatra da do danas nije dovoljno unapređeno. Mislim da je njihova odluka preuranjena i da se time možda traži izgovor da se ne učestvuje na izborima da se ne pokaže prava politička snaga", rekla je Gojković.

 

SzS je Mekalisterovu inicijativu ocenio kao dobrodošlu, ali zakasnelu za izbore najavljene za mart.

 

Predsedavajući SzS Boško Obradović rekao je da je Savez spreman da se odazove na poziv EU, ali da uslovi ostaju isti - ispunjavanje svih preporuka stručnog tima udruženja "1 od 5 miliona".

 

Međutim, "ako poziv upućuje Maja Gojković, mi se tom pozivu nećemo odazvati, ako dobijemo poziv EP, spremi smo da učestvujemo u razgovorima", rekao je Obradović.

 

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, jedne od članice SzS, izjavio je 19. septembra da je posredovanje EU u unapređenju izbornih uslova u Srbiji dobrodošlo ali da opozicija neće učestvovati u razgovorima na koje poziva predsednica parlamenta.

 

On je rekao da, iako smatra da je dobro "ako EU želi da se posle sedam godina evropski standardi primenjuju i na onom delu Evrope koji se zove Srbija", svako ko misli da će se opozicija odazvati pozivu Maje Gojković ozbiljno potcenjuje i opoziciju i njenu odlučnost da se za te izborne uslove bori.

 

Pokret slobodnih građana (PSG) 19. septembra je pozdravio spremnost Evropskog parlamenta da posreduje u dijalogu o izbornim uslovima i pozvao sve opozicione stranke da se uprkos ranije proglašenom bojkotu uključe u dijalog.

 

PSG još nije doneo odluku o bojkotu izbora.

 

Lider PSG Sergej Trifunović krajem avgusta je pozvao Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji. On je tada, u otvorenom pismu, pozvao Mekalistera da pod patronatom EU organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta