U Srbiji su površine pod organskom proizvodnjom u poslednjih deset godina povećene više od osam puta, pa se u 2018. godini ta proizvodnja odvijala na 19.200 hektara, saopštilo je 25. septembra Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organika".

 

"U trenutku kada je 'Serbia Organika' osnovana, organskom proizvodnjom u Srbiji bavilo se 108 proizvođača, na ukupnoj površini od 2.500 hektara. Od tada površine pod organskom proizvodnjom su uvećane više od osam puta, dok se organskom proizvodnjome bavi više od 6.000 proizvođača", rekla je predsednica Upravnog odbora "Serbia Organike" Snežana Oljača povodom deset godina rada tog Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje.

 

Dodala je da se tokom proteklih deset godina razvio i sektor stočne organske proizvodnje, kao i prerađivačka industrija.

 

Istakla je da je izvoz organskih proizvoda iz Srbije dostigao 27,5 miliona evra u 2018. godini i da je porastao za više od šest puta u prethodnih sedam godina.

 

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je istakao da je organska proizvodnja veliki potencijal za Srbiju i dodao da bi Švedska i slične zemlje mogle da predstavljaju dobra tržišta za plasman organske hrane.

 

"Raste i još jedno tržište koje mi u ovom trenutku ne vidimo, a to je tržište na istoku, čiji standard i dalje raste i koji će pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima", kazao je Nedimović.

 

On je najavio i značajne novine u sektoru organske proizvodnje već za 2020. godinu.

 

"U planu su razne promene u organskom sektoru, strukturne, i višestruko povećanje subvencija. Znamo da prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku nikada nije lak, da se dešavaju greške i mi moramo da nađemo način da proizvođače podržimo i u toj fazi, da im pomognemo u tom procesu", rekao je Nedimović.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta