Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da je imenovao diplomatu Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, saopštila je Bela kuća. Grenel će tu funkciju, ako dobije potvrdu Senata, obavljati paralelno s funkcijom ambasadora SAD u Nemačkoj na kojoj je od maja 2018. Poznavaoci prilika na Balkanu smatraju Grenelovo imenovanje u najmanju ruku čudnim a Priština ga pozdravlja kao novi dokaz Trampove posvećenosti postizanju međusobnog priznanja.

 

Nekadašnji portparol američke misije pri UN u vreme Džordža Buša, Grenel (53) je vrlo rano pružio podršku Trampu tokom izborne kampanje 2016, prenosi AFP.

 

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je Trampova odluka prilično iznenađenje jer je krajem avgusta diplomata Metju Palmer postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Majka Pompea za Zapadni Balkan.

 

Kako piše Glas Amerike (VOA), Grenel je spoljnopolitički komentator a kao konsultant je više godina bio savetnik za medije brojnim američkim zvaničnicima na raznim nivoima vlasti. Takođe, bio je i portparol misije SAD pri UN tokom mandata četiri ambasadora.

 

Vašington post navodi da je Grenel Trampov "čovek od poverenja", kao i da se prošlog decembra sastao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji mu je navodno tom prilikom obećao ukidanje taksi na srpsku robu.

 

Prema pisanju RSE, Tači je na Tviteru pozdravio imenovanje Grenela i naveo da se raduje saradnji s njim.

 

Očekuje se da i EU imenuje svog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine.

 

Glas Amerike navodi da je Grenelov mandat u američkoj ambasadi u Nemačkoj ispunjen kontroverzama gotovo od prvog dana.

 

Najpre je izazvao kritike izjavom da bi nemačke kompanije trebalo da prekinu poslovanje s Iranom, nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma s tom zemljom. Usledio je intervju za desničarski portal Brajtbart njuz u kom je rekao da želi da "ojača" evropske desničarske stranke i pokrete. Ta izjava je naišla na osudu nemačkih vlasti i opozicije.

 

Takođe, u martu je Grenel došao u sukob s nemačkim političarima kada je planove Berlina o izdacima za odbranu opisao kao nedovoljne da bi se ispunile obaeze prema NATO.

 

Lider nemačkih Slobodnih demokrata (FDP) Volfgang Kubicki ga je tada optužio za mešanje u nemačka unutrašnja pitanja i rekao da se američki ambasador "ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile" i upozorio da "nemačka tolerancija ima granice", navodi VOA.

 

Grenel je 2012. postavljen za portparola za spoljnu politiku u izbornoj kampanji republikanca Mita Romnija, ali se na tom poslu zadržao samo nekoliko nedelja pre nego što je otpušten. VOA piše da se tada u nekim medijima spekulisalo da se sukobljavao s Romnijevim izbornim štabom kao i da je u nizu tvitova na uvredljiv način komentarisao žene u javnom životu, dok su drugi smatrali da je otpušten zbog pritiska konzervativaca koji se nisu mirili s njegovom homoseksualnošću.

 

Ričard Grenel se često pojavljivao i kao gost na izrazito konzervativnom Foks njuzu.

 

Joksimović: Imenovanje Grenela znak pojačanog interesovanja SAD

 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je 4. oktobra da predloženo imenovanje Ričarda Grenela za izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine pokazuje pojačano interesovanje SAD za to pitanje.

 

Komentarišući to imenovanje, Joksimović je u razgovoru za RTS rekla da je reč o "ozbiljnom čoveku", za koga će se videti šta će doneti procesu pregovora čiji format se, kako je dodala, ne menja.

 

"Videćemo šta će doneti kao dodatu vrednost tom procesu. Format se vodi u okviru dijaloga posredovanom EU, format se ne menja. Ovo pokazuje pojačano interesovanje SAD i, s obzirom na to da je ambasador u Nemačkoj, pretpostavljam da ima uvid u dosadašnji tok pregovora", rekla je Joksimović.

 

Stručnjaci: Imenovanje Grenela nije dobar znak

 

Stručnjaci za Balkan Florijan Biber i Tim Džuda izrazili su 4. oktobra čuđenje povodom najavljenog imenovanja Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo.

 

Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu zapitao se kakva je onda uloga Metjua Palmera, nedavno imenovanog specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za Balkan.

 

"Ako (Donald) Tramp imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, kakva je uloga Metjua Palmera", napisao je na Tviteru Biber.

 

On je dodao da je to takođe "zabrinjavajuća poruka za zajedničku poziciju EU-SAD".

 

Grenel kao ambasador ima istoriju otuđenja Nemačke i EU, ukazao je Biber navodeći kao primer Grenelove pozive za podršku desnici i ekstremnoj desnici.

 

"Nije dobar znak", piše Biber.

 

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda je na Tviteru ocenio da je imenovanje Grenela "čudno".

 

"Prvo SAD imenuju za izaslanika za Balkan uglednog Meta Palmera koji poznje region i njegove vođe dobro, pa sada imenuju nekog drugog bez ikakve istorije poznavanja Balkana ili poznavanja, koliko je nama poznato, pregovora Srbija-Kosovo", naveo je Džuda.

 

On je ocenio da to sve deluje potpuno nepovezano.

 

Priština: Imenovanje pokazuje posvećenost SAD i Trampa

 

Predsednik Kosova Hašim Tači, premijer u ostavci Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozdravili su imenovanje ambasadora Ričarda Grenela za izaslanika predsednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije.

 

"Ovo imenovanje je još jedan dokaz da predsednik Tramp, američka administracija i cela američka država stoji iza nas za svaki značajan korak. Sada imamo više samopouzdanja u proces dijaloga i mogućnost da postignemo priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije i tako zaokružimo međunarodnu konsolidaciju naše države", napisao je Tači na Fejsbuku.

 

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj je na Fejsbuku napisao da će raditi i angažovaćemo se zajedno oko dijaloga bez uslova za postizanje međusobnog priznanja u postojećim granicama.

 

Ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli ocenio je da imenovanje Ričarda Grenela pokazuje posvećenost SAD i Trampov lični interes za postizanje međusobnog priznanja Kosova i Srbije.

 

Izvor: Beta

Foto: PCS-YT/NBC News