Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu gotovo 96% prebrojanih glasova, na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, pobednik je Samoopredeljenje sa 25,79% glasova ili samo 0,74 procentna poena više od Demokratskog saveza Kosova. Srpska lista je osvojila 6,21% glasova i time dobija svih deset garantovanih mandata koji pripadaju srpskoj zajednici, objavljeno je 7. oktobra.

 

Samoopredeljenje je dobilo 197.966 glasova, dok je Demokratski savez Kosova osvojio 192.300 ili 25,05%.

 

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 162.342 ili 21,15% glasova, dok je koalicija Alijansa za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom partijom Kosova dobila 89.287 glasova, odnosno 11,63% prebrojanih glasova.

 

Prema preliminarnim rezultatima, koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde nije uspela da pređe izborni prag od 5%, pošto je osvojila 37.786 glasova, odnosno 4,92%.

 

Srpska lista je osvojila 47.633 glasova ili 6,21% i time dobija svih deset garantovanih mandata koji pripadaju srpskoj zajednici.

 

U rezultate nisu uključeni glasovi putem pošte, glasovi dijaspore i osoba sa posebnim potrebama čije brojanje treba da počne 7. oktobra.

 

Izlaznost je bila neznatno veća od 43%.

 

Kurti: Počinjemo da radimo na stvaranju nove vlade

 

Lider Samoopredeljenja i kandidat te stranke za premijera Kosova Aljbin Kurti proglasio je pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i izjavio da od 7. oktobra počinje da radi na stvaranju nove vlade sa njim kao premijerom.

 

"Mi smo naporno radili, dugo smo bili angažovani, ali sve se isplati, jer svaka žrtva vredi za naše voljene građane. Smatrali smo to svojom obavezom i mi ćemo vratiti zemlju na pravi put", rekao je Kurti 6. oktobra.

 

"Uspostavićemo kontakt sa Demokratskim savezom Kosova kako bismo krunisali promene. Kada opozicija postane vlada, onda se promena kruniše. U međuvremenu se promena dogodila našom pobedom", rekao je Kurti.

 

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, rekao je da će kao premijer preuzeti odgovornosti koje mu pripadaju po Ustavu, a da pod njegovim vođstvom neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamenu za priznanje, već dug koji Srbija ima prema Kosovu.

 

Haradinaj: Moja odluka da se odlučivanje vrati narodu bila ispravna

 

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da se njegova odluka da vrati odlučivanje narodu u vreme kada se Kosovo nalazi na raskršću, pokazala ispravnom.

 

U poruci na svom Fejsbuk nalogu Haradinaj je zahvalio partijskoj strukturi, aktivistima i pristalicama ABK, a posebno svakom biraču koji je, kako je naveo, glasao za koaliciju ABK-SDPK, izražavajući duboku zahvalnost za naporan rad i nepokolebljivu veru koju su joj dali.

 

Prema njemu, fer i mirna konkurencija podigla je Kosovo i njegove građane na novi standard političke i demokratske zrelosti, i postala primer regionu, a kako je dodao zaslugu za to imaju sve političke stranke.

 

"Želeo bih da se ovaj izborni ciklus zatvori istim nivoom razboritosti, što zahteva da se bez odlaganja konstituiše Skupština i nove demokratske institucije u zemlji. Kosovo se danas ne razlikuje od zemalja sa naprednim demokratijama, dokazali smo da smo jednako evropski kao i bilo koja druga država u Evropi", kazao je Haradinaj.

 

Veselji: DPK prelazi u opoziciju

 

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji objavio je da će njegova stranka od sada biti deo opozicije, jer na prevremenim parlamentarnim izborima nije osvojila najviše glasova.

 

"Mnogo smo radili da pobedimo na ovim izborima, ali u tome nismo uspeli. Narod je kazao svoje. Mi ćemo biti deo opozicije", rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

 

On je zahvalio hiljadama aktivista koji su učinili sve da stranka pobedi.

 

DPK je posle 12 godina na vlasti prešla u opoziciju.

 

Vučić: Jedna od najubedljivijih pobeda Srpske liste

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 6. oktobra da je Srpska lista na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odnela jednu od najubedljivijih pobeda u svojoj istoriji, te da je u svim mestima sa srpskim stanovništvom dobila više od 90% glasova.

 

"To je do sada sa prebrojanim glasovima 10 od 10, osim ako ne dođu neki glasovi iz svemira", rekao je Vućić novinarima u Beogradu.

 

Vučić je naveo da su mu izborni rezultati neočekivani, s obzirom na kako je rekao, "najteže uslove" gde su mnogi pokušavali da sruše monopol Srpske liste.

 

Đurić: Priština mora da kuca na vrata Srpske liste ako želi legitimne institucije

 

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je 7. oktobra da će Priština morati da kuca na vrata Srba, na vrata Srpske liste, ako želi da ima legitimno formirane institucije.

 

"Sa ovim rezultatom od deset nula, deset srpskih poslanika, svako ko hoće na legitiman način da formira pokrajinske institucije mora da prestane sa terorom nad Srbima, sa gaženjem, ugnjetavanjem, mora da na ozbiljan način pristupi i razgovorima sa Beogradom. Bez Srba, bez Beograda, bez ujedinjenog našeg naroda, nema legitimnih institucija u Prištini", rekao je Đurić za RTS.

 

Na pitanje o mogućem nastavku pregovora Beograda i Priština, on je naveo da je Srbija pokazala da je "šampion u borbi za mirno rešenje".

 

"Čeka nas težak period borbe da dijalog bude vođen na zdravim osnovama i ne onako kako pojedini separatistički lideri u Prištini misle, a to je da Srbija bude naterana da da sve a da ne dobije ništa, taj film neće gledati, mogu samo da ga sanjaju naročito sada kad imamo monolitni, jedinstven srpski blok", rekao je Đurić.

 

Govoreći o pregovorima, on je rekao da su okolnosti i dalje teške, i da ne treba da "ludujemo od sreće", ali da je izborni rezultat Srpske liste veoma značajan i olakšava pregovaračku poziciju Beograda.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP