Kandidat za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da će postizanje sporazuma Srbije i Kosova biti njegov prioritet. Rekao je i da pregovori Srbije i Kosova predugo traju, da Evropa treba da se angažuje i pomogne da se izađe iz ćorsokaka i da će na prvi službeni put otići u Prištinu.

 

Na slušanju pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta 7. oktobra Borel je rekao da je status kvo na Kosovu neodrživ i da se tom pitanju treba posvetiti sa više pažnje.

 

Na pitanja poslanika kako će se angažovati po pitanju Kosova, budući da dolazi iz Španije koja nije priznala njegovu nezavinost, Borel je podsetio da je pitanje priznavanja u nadležnosti zemalja članica.

 

"Mi se razlikjujemo po pitanju priznavanja Kosova, ali smo ujedinjeni u angažovanju, a jedno je jasno - Kosovo i Srbija moraju da pronađu rešenje. To je najvažnije i učiniću sve što je u mojoj moći da ispunim taj priroitet", rekao je Borel, koji će, ako bude izabran, biti i potpredsednik EK za "Snažniju Evropu u svetu".

 

On je dodao da će njegovo prvo putovanje na novoj funkciji biti Priština.

 

Na pitanje da li će raditi na tome da ubedi špansku vladu da prizna Kosovo, Borel je rekao da nije toliko važno šta misli Španija jer dok Rusija i Kina ne priznaju Kosovo, ono neće postati članica UN.

 

"Moraćemo naporno da radimo na tome da se razgovori nastave. Kosovo mora da povuče odluku o taksama, a Srbija mora da se angažuje u punom, dubokom i iskrenom dijalogu", rekao je naglasivši da je "status kvo neodrživ" i da dijalog predugo traje.

 

U uvodnom obraćanju Borel je, pored namere da se angažuje oko reformi na Zapadnom Balkanu, najavio i da će podržavati demokratiju i integritet Ukrajine, odgovoriti na izazove u južnom susedstvu, raditi na razvoju nove strategije za Afriku, unapređenju saradnje sa Latinskom Amerikom i obnovi transatlantskih odnosa (SAD-EU).

 

"Svet se promenio na gore... Manje je sporazuma, više veta", istakao je Borel.

 

Na pitanje evroposlanika kako će postići konsensus članica oko odluka koje se odnose npr. na Rusiju ili uopšte na pitanja bezbednosti i odbrane, Borel je odgovorio: "Potrebna nam je zajednička strateška kultura i empatija kako bismo razumeli različita stanovišta".

 

Evroposlanici su ga pitali i o ulozi koju EU može da ima u kreiranju globalne bezbednosti u uslovima kršenja sporazuma o neširenju naoružanja, o zašiti pomorskih interesa EU širom sveta, izbegličkoj krizi.

 

Takođe su evroposlanici želeli da znaju kako će Borel ostvariti cilj dostizanja više strateške i koherentne unije, koji je najavio u pismu predsednici Komisije. Borel je odgovorio da EU ima alate za spoljnu politiku, poput moćne zajedničke trgovinske politike ili diplomatske moći. "EU mora da nauči da koristi jezik moći", istakao je Borel.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP