Srbija je ispunila svoje obaveze u oblasti međunarodne poreske saradnje i transparentnosti u razmeni poreskih podataka, kako bi se uskladila sa principima dobrog upravljanja porezima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i EU, zbog čega je skinuta sa evropske liste jurisdikcija koje ne sarađuju u poreskoj materiji (evropska "siva lista poreskih oaza"), saopštilo je Ministarstvo finansija.

 

U obrazloženju, koje je objavio Savet ministara EU, napisanom na osnovu ocene i preporuke OECD, navodi se da je Srbija skinuta sa te liste i podseća da je Srbija u julu 2019. godine potpisala Konvenciju o multilateralnoj administrativnoj saradnji (MAC), koja je kasnije potvrđena u Skupštini Srbije, istaknuto je u saopštenju.

 

Navedeno je, od strane OECD i EU, da je Srbija, zajedno sa velikim brojem drugih država, na dobrom putu, u međunarodnim naporima u borbi protiv poreske evazije.

 

"Ta vest je dokaz da ubrzano sprovodimo reforme i usklađujemo naš poreski sistem sa evropskim i svetskim standardima. Snaga poreskog sistema jedne zemlje ogleda se u donošenju i sprovođenju primenljivih propisa, dobro uspostavljenom sistemu nadzora i kontrole i mogućnosti upravljanja rizicima", ocenio je 10. oktobra ministar finansija Srbije Siniša Mali.

 

On je naglasio da Vlada Srbije uspešno sprovodi preuzete obaveze na poboljšanju okvira poreske politike, kao i obaveze u pogledu brze razmene informacija, a u skladu sa međunarodnim standardima.

 

Ministar je istakao da je to samo deo slagalice, koji treba da dovede do kompletne fiskalne usaglašenosti i integracije u EU.

 

"Na taj način se otklanjaju poreske prepreke slobodnog kretanja robe i kapitala, a sve u cilju ostvarivanja boljeg funkcionisanja tržišta. Poreska harmonizacija, odnosno smanjivanje razlika između poreskih sistema i razmena informacija između poreskih vlasti, čini poreske sisteme transparantnijim", ocenio je Mali i dodao da je upravo to cilj te reforme.

 

Lista koju formira EU doprinosi stalnim naporima u sprečavanju izbegavanja poreza i promovisanju principa dobrog upravljanja kao što su poreska transparentnost, pošteno oporezivanje ili međunarodni standardi protiv erozije poreske osnovice i prebacivanja profita.

 

EU je u decembru 2017. godine izradila "crnu" i "sivu" listu poreskih oaza, nakon što su otkriveni složeni manevri kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje da smanje poreske obaveze.

 

Mesto na "crnoj" listi za države znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama sa EU, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

 

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com