Predsednica Interparlamentarne unije (IPU) Gabrijela Kuevas Baron rekla je 14. oktobra u Beogradu da je dužnost parlamentaraca širom sveta da rade na jačanju međunarodnog prava i promovišu "prijateljstvo, poverenje i ljubav među narodima".

 

"Narod nas je izabrao da gradimo mostove i da rešavamo probleme. Nisu nas izabrali da promovišemo mržnju. Danas opet imamo važan zadatak da pronađemo i primenimo održiva rešenja (...) Međunarodno pravo je mapa koja nam pokazuje kako da dođemo do miroljubive koegzistencije. Zato je ono danas naš glavni saveznik", rekla je Kuevas Baron na otvaranju generalne debate 141. skupštine IPU.

 

Prema njenim rečima, međunarodno pravo mora biti utkano u nacionalno zakonodavstvo svake zemlje. Ona je pozvala parlamente svih zemalja da rade na jačanju međunarodnog prava, ali i regionalne saradnje.

 

"Problemi današnjice ne poznaju granice. Potrebna su nam zajednička rešenja, i regionalno i globalno, i tu međuparlamentarni rad može da napravi razliku", navela je Baron.

 

Ona je rekla i da poslanici širom sveta imaju veliku odgovornost "da se bore protiv nepravde i grade razumevanje".

 

"Ako se setimo tragedija 20. veka možda je lakše da razumemo kolika je ogromna naša odgovornost. Jedini način da se one ne ponove je da učimo iz njih", rekla je Baron.

 

Baron je navela da je danas, u vreme krize ljudskih prava i raseljavanja miliona ljudi širom sveta, "veoma lako uperiti prstom na ranjive ljude zarad izborne koristi".

 

"Govoru mržnje nema mesta u 21. veku, danas moramo da promovišemo dijalog i poštovanje, međunarodno pravo, regionalnu saradnju i izgradnju mostova među zemljama", rekla je predsednica IPU.

 

Govoreći o borbi protiv klimatskih promena, Baron je rekla da "veruje u nauku" i da ukoliko se primene mape puta i planovi koje je usvojila IPU "to može napraviti razliku".

 

"Danas je naša planeta u agoniji, ubijamo je. Nemamo rezervni plan, a nemamo ni rezervnu planetu. Ovo je jedina koju imamo", navela je ona i dodala da se nada da će uspeh u borbi protiv klimatskih promena omogućiti da se "deci ostavi planeta na koju smo ponosni".

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je veliki uticaj na osnivanje IPU imala želja parlamentaraca da očuvaju mir i da je IPU dobar okvir za jačanje saradnje među državama.

 

"Kršenje međunarodnog prava je izvor brojnih problema u svetu, nasilja, patnje i bola. U 20. veku smo videli razorne efekte kršenja zakona i prava", navela je Gojković.

 

Prema njenim rečima, zbog toga je neophodno poštovanje Povelje UN i drugih odredbi međunarodnog prava "u celosti, a ne arbitrarno".

 

Gojković je navela da je regionalna saradnja jedan od ključnih faktora za očuvanje bezbednosti kao i da u rešavanje konflikata moraju da budu uključene kako svetske sile tako i države regiona.

 

Ona je rekla da je Srbija rešena da osigura mir i stabilnost i da na taj način pristupa rešavanju pitanja Kosova, koje mora biti održivo.

 

Skupštini IPU u Beogradu, od 13. do 17. oktobra, prisustvovaće rekordan broj poslanika, više od 800, kao i oko 70 predsednika i 40 potpredsednika parlamenata.

 

To je prva skupština IPU na tlu Evrope od 1999, kada je domaćin bila Nemačka. U odnosu na prethodno zasedanje u Beogradu pre 56 godina, sada ima četiri puta više poslanika.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta