Za 45,5% građana Srbije najprihvatljiviji spoljnopolitički prioritet je članstvo u EU, dok 17,6% smatra da Srbija treba da bude članica Evroazijske unije. Istovremeno nešto više od trećine anketiranih smatra da Srbija ne treba da bude član ni EU, ni NATO, ni Evroazijske unije, rezultati su istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

 

Kako se navodi u saopštenju, samo 2% anketiranih je podržavalo da Srbija treba da bude član EU i NATO.

 

Među ispitanicima koji imaju osnovno i niže obrazovanje. članstvo u EU je najzastupljeniji prioritet spoljnje politike, ali oni isto tako statistički značajno podržavaju članstvo Srbije u Evroazijskoj uniji (23,5%).

 

Članstvo Srbije u EU je najzastupljeniji spoljnopolitički prioritet kod ispitanika koji imaju srednje obrazovanje, dok za razliku od njih ispitanici koji imaju više i visko obrazovanje smatraju da Srbija treba da ostane van istočnih i zapadnih integracija, naveo je BIRODI.

 

"Posmatajući po delovima Srbije, članstvo Srbije u EU ima najveću, statistički značajnu podršku među građanima koji žive u istočnoj i južnoj Srbiji. S druge strane u ovom delu Srbije je statistički značajno manja podrška politici nesvrstavanja Srbije. Građani Beograda statistički značajnije su za 'nesvrstavanje' Srbije, ali i najmanje podržavaju članstvo Srbije u Evroazijskoj zajednici", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da su stanovnici Šumadije i Zapadne Srbije više od drugih delova Srbije za, kako se navodi, članstvo Srbije u istočnom savezu, a kod stanovnika Vojvodine je prisutna podrška članstvu Srbije u EU.

 

"U pogledu informisanja, među onim ispitanicima koji gledaju dnevnik RTS dominira stav da Srbija treba da bude član EU. Isti stav prema EU imaju gledaoci dnevnika na TV Happy i TV Prva. Ispitanici koji se informišu preko dnevnika TV Pink statistički značajno manje podržavaju članstvo Srbije u EU, odnosno statistički značajnije više podržavaju da Srbije ne bude član ni EU ni Evroazijske zajednice. Ovaj nalaz važi i za gledaoce nekadašnje TV B92, odnosno sadašnje TV O2", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da anketirani koji se informišu preko TV N1 više od ostalih prefereiraju članstvo Srbije u EU i NATO, uz statistički značajno manje podršku da Srbija bude deo Evroazijske ekonomske unije.

 

"Posmatrajući po izbornom ponašanju, sedam od deset ispitanika koji su u maju 2019. bili neodlučni je za članstvo Srbije u EU. Među glasačima Srpske napredne stranke taj procenat je 45,1% uz 29%onih koji su za neutralnost i četvrtinu za Evroazijsku zajednicu. Relativno sličan odnos je kod Socijalističke partije Srbije. Slično viđenje spoljne politike Srbije imaju glasači Pokreta Slobodnih građana", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da se glasači Saveza za Srbiju dele na one koji su za članstvo u EU, njih 53,5%, i one koji su za nesvrstavanje (38,6%).

 

Istraživanje BIRODI je sprovedeno od 22. do 25. aprila i od 2. do 5. maja na reprezentativnom uzorku od 1.006 građana Srbije bez Kosova.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com