Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koji će biti potpisan 25. oktobra u Moskvi, doprineće vrlo blagom rastu udela trgovinske razmene sa članicama te organizacije, ponajviše sa Rusijom, ocenjeno je 24. oktobra na skupu o spoljnotrgovinskim sporazumima Srbije u organizaciji Centra za evropske politike (CEP).

 

S obzirom da Srbija već ima sporazume o slobodnoj trgovini sa tri članice EAEU, novina koju će doneti potpisivanje je uključivanje tržišta Jermenije i Kirgistana, kao i bescarinski uvoz određene količine cigareta, alkohola, sira.

 

Član Užeg pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Nebojša Lazarević smatra da se sporazum sa EAEU potpisuje "forme radi" jer se "tu trgovinska politika Srbije i spoljnotrgovinski položaj Srbije značajno ne menja".

 

"Mi već imamo sporazume i sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom, dodatak ovih nekoliko država s kojima tradicionalno nemamo nikavu trgovinsku saradnju neće nažalost uticati na našu bolju spoljnotrgovinsku poziciju", rekao je Lazarević.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/75809.flv

 

"Sporazum sa EAEU je ekonomski neutralan", ocenio je na skupu programski menadžer CEP za unutrašnje tržište i konkurentnost Dušan Protić.

 

Najveći spoljnotrgovinski partner Srbije ostaje EU, gde ide 67% njenog izvoza i odakle dolazi oko 60% uvoza.

 

Na drugom mestu su zemlje CEFTA, gde, kako je naglasila izvršna direktorka CEP Ranka Miljenović, Srbija ostvaruje i suficit u mnogim oblastima, dok je njen treći trgovinski partner Rusija.

 

Udeo pet članica EAEU u izvozu Srbije u 2018. je bio 5,7% a u uvozu 8,7% pri čemu Rusije 5,3% u izvozu i 7,9% u srpskom uvozu.

 

Miljenović takođe smatra da potpisivanje sporazuma sa EAEU i učešće Srbije u tom sporazumu neće značajno uticati na povećanje trgovinske razmene.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/75810.flv

 

"Novina su Jermenija i Kirgistan u ovom sporazumu, međutim, to su mala i nerazvijena tržišta i naša je procena da to neće značajno uticati na našu spoljnotrgovinsku razmenu", rekla je za Betu i Euraktiv Srbija Miljenović.

 

Ona je podsetila da će danom ulaska u EU Srbija biti u obavezi da raskine postojeće trgovinske sporazume i dodala da, prema analizi CEP, to dugoročno i srednjoročno neće uticati negativno na njenu privredu i konkurentnost.

 

Član Saveta CEP Miroljub Labus rekao je na skupu da se pokušajma da se "lavira između Istoka i Zapada gubi kredibilitet" politike zemlje.

 

"Naravno, ugovori o slobodnoj trgovini nisu loša stvar, iako će oni prestati da važe kada uđemo u EU", rekao je Labus dodajući da zaključivanje ovog ugovora ne predstavlja kredibilnu politiku jer istovremeno nema ozbiljnijeg napretka na putu ka EU.

 

On smatra da Srbija od 2016. ne napreduje ozbiljnije u pregovorima sa EU i kaže da "Kosovo jeste problem ali da nije izgovor" za nedovoljan napredak u drugim oblastima, posebno u vladavini prava.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto/Video: Beta