Srbija je na novoj listi Svetske banke "Duing biznis 2020" (Doing Business) po lakoći poslovanja popravila poziciju za četiri mesta i sa 48. popela se na 44. mesto među 190 zemalja, rečeno je na godišnjoj konferenciji u Beogradu na kojoj je izveštaj globalnog kreditora zvanično predstavljen. Srbija je u grupi 42 zemlje koje su napredovale u tri i više oblasti, i tako ostvarile najveće reformske pomake.

 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da se Srbija već nekoliko godina na toj listi ne takmiči s prosečnim, već s najuspešnijim zemljama sveta.

 

"Svako pomeranje na ovoj listi utoliko je važnije jer znači da smo iza sebe ostavili zemlje koje već imaju dobro poslovno okruženje", rekla je 24. oktobra Mihajlović koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbija na rang listi Svetske banke.

 

Dodala je da deveto mesto na svetu po građevinskim dozvolama i 44. u ukupnom plasmanu, obavezuje da se reforme u Srbiji sprovode još efikasnije.

 

"Nema mesta euforiji, moja ambicija je da budemo u 'top deset' na svetu i od ponedeljka pravimo akcioni plan", najavila je Mihajlović.

 

Istakla je da treba napraviti pregledne, jasne uslove za funkcionisanje privrede koja bi "vukla Srbiju napred" i najavila bolje rezultate za 2020.

 

Ambasadorka Velike Britanija Šan Meklaud rekla je da "želi još jače odnose" svoje države i Srbije, "orijentisane ka budućnosti" i da pomogne da britanske firme dođu na srpsko tržište.

 

Po njenim rečima, ključ za privlačenje investitora su dobro poslovno okruženje i vladavina prava.

 

"Velika Britanija je godinama među deset najbolje plasiranih zemalja na listi 'Duing biznis' i želim da podelimo iskustvo i pomognemo da se privreda Srbije modernizuje i da gradite sigurnu budućnost", rekla je Meklaud.

 

Dodala je da je vlada Britanije najveći donator za uvođenje elektronske uprave i da želi da pomogne u uvođenju digitalizacije u Srbiji.

 

Ambasadorka je ispričala da je "pre neki dan vozila auto marke 'jaguar' s pogonom na električnu energiju, što znači da Srbija gradi puteve za električna vozila i povezuje se s regionom".

 

Tomas Lubek, regionalni menadžer za Srednju i Istočnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Svetske banke, rekao je da je Srbija ostvarila napredak radom, a ne promenom metodologije za merenje napretka.

 

"U fokusu treba da budu javne nabavke", rekao je Lubek.

 

Srbija je u grupi 42 zemlje koje su napredovale u tri i više oblasti, i tako ostvarile najveće reformske pomake.

 

Na listi su ispred Srbije Severna Makedonija - na 17. mestu, i Slovenija - na 37. mestu, a ostale države proizašle iz Jugoslavije su plasirane slabije nego Srbija - Crna Gora je na 50. a Hrvatska na 51. mestu.

 

Po izdavanju građevinskih dozvola, Srbija je najkonkurentnija među njima, i na devetom mestu je na svetu, čemu je doprinelo smanjenje cene te procedure za 18%.

 

U odnosu na prethodni izveštaj, Srbija je najviše napredovala - sa 83. na 37. poziciju, po zaštiti prava manjinskih akcionara, zahvaljujući izmenama Zakona o privrednim društvima kojima su unapređeni transparentnost, kontrola i pristup manjinskih vlasnika bitnim informacijama o poslovanju firme.

 

Boljoj poziciji Srbije doprinelo je i pomeranje za deset mesta u oblasti priključaka na elektromerežu, sa 104. na 94. mesto.

 

Najslabiji rezultat Srbije je u kategoriji pokretanja poslovanja gde je pala sa 40. mesta na 73. zbog uvođenja nove administrativne procedure za prijavu stvarnih vlasnika preduzeća radi sprečavanja pranja novca.

 

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je ukazivala da taj postupak ne treba razdvajati od postupka registracije firme.

 

Na skupu koji je organizovao NALED u saradnji s britanskom ambasadom i Svetskom bankom, istaknuto je da prioriteti u reformama treba da budu smanjenje poreskog opterećenja rada, veća dostupnost planskim dokumentima, efikasnija dostava rešenja o upisu u katastar, ukidanje poreskih prijava za porez na imovinu, prenos apsolutnih prava i poklon, razvoj elektronskih srervisa za prijavu i plaćanje poreskih i neporeskih nameta, kao i smanjnje troškova i vremena stečaja.

 

Dok je Svetska banka pozitivno ocenila unapređenje brzine povraćaja poreza na dodatu vrednost (PDV), njeno priznanje je izostalo za uvođenje elektronske prijave i plaćanja poreza i firmarine.

 

U svetu je po lakoći poslovanja prvorangiran Novi Zeland, a iza njega su Singapur i Hong Kong.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/MSGI Srbije/Mileta Mircetic