Predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU (POSP) Tanja Fajon izjavila je 31. oktobra da status kvo u dijalogu Beograda i Prištine nije dobar ni za jednu, ni za drugu stranu, i da je važno da se to pitanje što brže reši.

 

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Fajon je rekla da "nema dijaloga zbog znanih stavova" ali da je bitno da "u međuvremenu i jedna i druga strana ostvare uslove da se taj dijalog nastavi".

 

"Status kvo nije dobar ni za jednu ni za drugu stranu", rekla je ona, dodajući da je "u interesu i jedne i druge zemlje da se ovo pitanje reši što brže".

 

Na pitanje o saradnji Srbije sa Kinom, Fajon je rekla da je Evropski parlament u više navrata i u različitim rezolucijama izneo stav da bi Srbija trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU.

 

"U interesu Srbije i EU jeste da budu što bliže po pitanju spoljne politike", ocenila je Fajon.

 

Kopredsedavajući POSP iz delegacije Srbije Vladimir Orlić, poslanik Srpske napredne stranke, rekao je međutim  da "obaveza uspostavljanja zajedničke spoljne politike nastupa onog trenutka kada Srbija stupi u članstvo EU".

 

Do tada, kako je naveo, po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija ima pravo da vodi samostalnu spoljnu politiku, da se očekuje postepeno usklađivanje.

 

Kada se pominje saradnja sa Kinom i Rusijom, "postoji sijaset primera da pojedine evropske države razmišljaju na slican način", rekao je Orlić.

 

On je istakao i značaj podrške prijatelja i partnera evropskim integracijama Srbije, uz ocenu da je ta "podrška potpuno jasna i nevosmislena".

 

Kako je naveo, "evropske integracije su strateško opredeljenje (Srbije) pod rednim brojem jedan".

 

Orlić je rekao da je zajednička ocena sa sastanka da su institucije, poput parlamenta, ali i institucije poput izbora, kamen temeljac svakog demokratskom društva – "azbuka demokratije".

 

Na sastanku POSP usvojen je tekst zajedničke deklaracije.

 

Orlić je preneo da su zajednički pohvaljena ekonomska dostignuća u Srbiji i spovedene reforne i upućen apel da se održi dinamika sprovođena strukturnih reformi.

 

Predsednica POSP je u Beogradu razgovarala i sa  predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je saopšteno posle razgovora, Fajon je izrazila zabrinutost za slobodu medija u Srbiji, ali je istovremeno čestitala na izradi medijske strategije.

 

Fajon je rekla da se Evropski parlament zalaže za proširenje EU i da je Srbija među, kako je navela, najozbiljnijim kandidatima.

 

"Evropski parlament će nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja EU i zagovara srpski pristup kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama", rekla je Fajon, navodi se u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

 

Ona je dodala da očekuje da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan signal tim zemljama pre Samita EU–Zapadni Balkan u Zagrebu.

 

Fajon je čestitala na ekonomskim uspesima Srbije i zahvalila na mogućnosti da Evropski parlament posreduje u dijalogu vlasti i opozicije.

 

Vučić je rekao i da Srbija pozdravlja izbor Vladimira Bilčika na mesto novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, uz zahvalnost njegovom prethodniku, Dejvidu Mekalisteru, na doprinosu i aktivnoj podršci evropskim integracijama Srbije.

 

"Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, a regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju naše spoljnopolitičke prioritete", istakao je Vučić.

 

Dodao je da Srbija pridaje veliku važnost Berlinskom procesu, čiji se značaj ogleda u, kako je istakao, pružanju podrške evropskim integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll