Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je 4. novembra u Beogradu da je od 2018. godine pokrenuta 891 istraga o korupciji i da su sudovi izrekli 771 pravosnažnu presudu za to krivično delo, uključujući 749 osuđujućih.

 

Na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv korupcije, Kuburović je izjavila da je od početka primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijnju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije zaključen 641 sporazum o priznavanju krivice na osnovu kojih su donete osuđujuće presude protiv 606 okrivljenih.

 

Kuburović je navela i da su posebna odeljenja viših javnih tužilaštva postupala po krivičnim prijavama protiv 15.222 osobe, pri čemu je optuženo 1.269 ljudi za 18 meseci od donošenja zakona.

 

Dodala je i da je tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnice protiv 25 osoba.

 

"Ono što je bitno, kada je u pitanju visoka korupcija, jeste da tužilištvo za organizovani kriminal vodi postupke i protiv funkcionera, predsednika opština, predstavnika javnih-komunalnih preduzeća, predsednika sudova, sudija", navela je Kuburović.

 

Prema njenim rečima, od početka primene zakona formirano je i šest udarnih grupa, od kojih su četiri uspešno završile svoje aktivnosti koje su dovele do pokretanja krivičnih postupka protiv 98 fizičkih i dva pravna lica.

 

"Osnovana su četiri posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i javnim tužilaštvima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kraljevu", rekla je Kuburović.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je korupcija ozbiljna "pretnja i pošast", jer dovodi do toga da građani i kompanije gube poverenje u institucije i u sam sistem.

 

"Trenutno radimo na evidencijama o ostvarenim rezultatima kako bi imali uvid u to koliko je presuda doneto, da li je došlo do izvršenja krivičnih sankcija. Sprovođenje zakona je jako važno i mora se biti strog u tom polju. Nije važno da li su u pitanju mali predmeti ili kompleksni", poručio je Fabrici.

 

Međunarodnu konferenciju na visokom nivou o borbi protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope, od 3. do 5. novembra u Beogradu, organizovalo je Ministarstvo pravde i projekat "Prevencija i borba protiv korupcije" koji finansira Evropska unija.

 

Konferenciji prisustvuju ministri pravde, javni tužioci i rukovodioci državnih tela za prevenciju i borbu protiv korupcije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Češke, Mađarske, Italije, Rumunije, Turske.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta