Građani Srbije očekuju platu od 600 evra, a Hrvatske 1.300 evra, pokazalo je istraživanje sajta Poslovi.infostud. U istraživanju o očekivanjima ljudi prilikom odabira posla učestvovalo je 4.000 ispitanika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

 

U regionu se stanovnici Bosne i Hercegovine najviše plaše za svoje radno mesto, dok je u Makedoniji taj strah najmanje izražen. Sa najnižom prosečnom platom od 565 evra bili bi zadovoljni Makedonci, a u Bosni i Hercegovini sa platom od 700 evra.

 

Na pitanje da li želite da promenite posao u narednih godinu dana, 67% ispitanika iz Srbije odgovorilo je potvrdno, 9% ne želi da se odluči na taj korak, a svaki četvrti bi promenio posao ako bude prisiljen.

 

Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, 36% građana Srbije radilo bi za kompaniju u stranom vlasništvu, 26% bi se opredelilo za državnu firmu, 25% anketiranih najradije bili preduzetnici, a 13% bi radilo za kompaniju u domaćem vlasništvu.

 

Ispitanici iz sve četiri zemlje regiona saglasni su da su na poslu ili prilikom odabira poslodavca najbitniji međuljudski odnosi. Na drugom mestu je visina zarade, slede radno vreme i mogućnost učenja i napredovanja.

 

Nezaposleni ispitanici iz Srbije u najvećoj meri, njih 61%, priželjkuju bilo kakav posao nezavisno od struke.

 

Od kada su nezaposleni, trećina ispitanika (29%) se javila na prosečno do pet konkursa za posao, a njih 19% javilo se na 11 do 30 konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 13% ispitanika, dok se 16% nije javilo ni na jedan konkurs.

 

Mladi koji se još školuju u najvećoj meri očekuju da će posao naći u roku od tri meseca po završetku školovanja (37%), nešto duži rok od šest meseci prognozira 20% ispitanika, dok 8% očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno duže od godinu dana.

 

Do posla planira da dođu putem prakse njih 67%, a 23% njih bi do trajnog zaposlenja došlo putem honorarnog rada. Čak 65% mladih i dalje nema jasnu vizuju čime bi voleli da se bave, dok 32% želi da radi u struci za koju se školuju.

 

Nezaposleni ispitanici u proseku očekuju oko 100 evra manju zaradu nego oni koji su već u radnom odnosu.

 

Takođe muškarci očekujuju za 100 evra veću prosečnu zaradu nego što su se u anketi izjasnile žene.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta