Ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik Evrodžasta Ladislav Hamran potpisali su u Beogradu sporazum o saradnji koji će Srbiji omogućiti pristup i razmenu podataka s tužilaštvima i drugim organima zemalja EU.

Evrodžast je agencija EU koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima među državama članicama sa ciljem da se poboljša postupanje u oblasti prekograničnog i organizovanog kriminala i podstakne istražna i tužilačka koordinacija.

Predsednik Evrodžasta rekao je da je bliska saradnja Srbije i te agencije nephodna u borbi protiv prekograničnog kriminala, što je omogućeno potpisivanjem sporazuma. Rekao je i da Srbija sada ima mogućnost da stare, a i tekuće slučajeve preda Evrodžastu.

Kuburović je rekla da je do sada saradnja Srbije sa Evrodžastom bila "jednosmerna" - zemlje EU su mogle da šalju "zamolnice" Srbiji na koje je ona odgovarala, a od sada će to moći i Srbija.

Tako će Srbija moći da razmenjuje podatke i dokaze s tužilaštvima i drugim nadležnim organima država EU, a uskoro će imenovati i svog oficira za vezu u Evrodžastu, rekla je Kuburović.

Saradnja Srbije i Evrodžasta je uspostavljena 2007. godine, preko Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva pravde.

Srbija i Evrodžast su od 2015. do 2019. godine sarađivali na 143 slučaja teških oblika organizovanog kriminala i krivičnih dela pranja novca, trgovine drogom, prevare i dela protiv života i tela.

"Srbija je učestvovala u šest zajedničkih istražnih timova i prisustvovala na 23 koordinaciona sastanka", navela je Kuburović.

Dodala je da je donošenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji ostvaren neophodan uslov za početak pregovora o sada već zaključenom sporazumu s Evrodžastom.

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac je rekla da će postavljanjem tužioca za vezu tužioci Srbije moći da ostvare neposrednu saradnju sa sudijama i tužiocima u zemljama EU i da učestvuju na sastancima.

Dolovac je istakla da je po broju slučajeva saradnje sa Evrodžastom Srbija među državama koje nisu članica EU druga posle Švajcarske.

Izvor: Beta

Foto: Beta