Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je 22. novembra u Beogradu da je njegova poseta još jedna potvrda dobrosusedskih odnosa i da se raduje što se iz Beograda upućuje jasna poruka da ne treba zaboraviti na Zapadni Balkan i da su evropske integracije jedina moguća opcija.

Pendarovski je u izjavi na konferenciji za novinare posle razgovora sa domaćinom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su odnosi dve zemlje odlični bez spornih tačaka i da su rešeni da sva pitanja rešavaju dijalogom.

"Raduje me činjenica što iz Beograda upućujemo jasne poruke da ne treba da se zaboravi na Zapadni Balkan i da je evropska integracija regiona jedina održiva opcija koja će omogućiti transformaciju naših društava", rekao je Pendarovski.

Rekao je da su on i Vučić razgovarali o francuskoj inicijativi predsednika Emanuela Makrona koja predviđa reviziju procesa pristupanja Uniji i da je on ponovio stav svoje zemlje da za njih ne postoji druga održiva alternativa od procesa evrointegracija.

Pendarovski je ocenio da se radi o komplikovanom procesu, a da mu je u razgovoru predsednik Makron jasno rekao da ta inicijativa ne predviđa zamenu za članstvo država Zapadnog Balkana.

"Decidno kaže da se ne predviđa nikakva zamena članstva za države Zapadnog Balkana i to je praktično glavna poenta razgovora sa predsednikom Makronom", rekao je Pandarovski.

On je rekao da regionalne inicijative o povezivanju o kojima se razgovara, kao što je "mini Šengen", ne isključuju članstvo u EU, da su to odlične inicijative komplementarne sa kretanjem ka EU.

Osvrnuvši se na stabilnost u regionu rekao je da su on i Vučić razgovarali o perspektivi dijaloga Beograda i Prištine i izrazio je očekivanje da će biti postignuto rešenje uz pomoć međunarodne zajednice i da to rešenje mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i da ne sme da zalazi u integritet drugih država.

Pendarovski je rekao da je pored pozitivnih trendova u ekonomiji jasna potreba za jačanje te saradnje, da je važno jače povezivanje i bolja infrastrukturna povezanost.

On je u tom kontekstu čestitao Vučiću na otvaranju dva autoputa, prema Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

Vučić: Nisam siguran da u Briselu znaju šta će sa nama iz regiona

Predsednik Srbije izjavio je da nije siguran da u Briselu znaju šta će sa zemljama Zapadnog Balkana i ocenio da se sa njima igraju "kao sa lutkama na povocu".

Upitan posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije šta znači neformalni dokument Francuske u kojem se traži "obnovljeni pristup" u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana, Vučić je kazao da su zemlje regiona na evropskom putu ali i dodao da "ne zavisi sve od nas".

"Svi čekamo da postanemo članovi EU, to nije sporno. Ako me pitate da li sam siguran da u Briselu znaju šta će sa sobom i  sa nama, nisam siguran da tačno znaju šta će sa nama. Mi smo na evropskom putu, reformisaćemo sve što treba ali ne zavisi sve od nas. Zato moramo mi da se dogovaramo i da budemo načisto s tim, da govorimo istinu našim ljudima, da otvaramo više puteva, pruga, da spajamo jedni druge", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je dodao da zemlje regiona imaju svoja prava i interese koje žele da ostvare.

"Pre par godina kad mi iz regiona odemo na neki skup, naučili smo svi lekciju šta da ponavljamo pred briselskim birokratama, pred Nemcima, a onda u 11. ili 12. rečenici kažemo kako bi nam bilo mnogo lakše da nema ovih južno, severno ili zapadno od nas, pa odemo srećni kući što smo kritikovali nekog iz okruženja. Nismo više maloletni, nemojte nas potcenjivati, imamo svoja prava i interese i hoćemo da ih ostvarujemo", kazao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta