Evropska unija je odlučila da u pregovorima o prijemu Srbije u EU 10. decembra otvori još jedno poglavlje, o slobodnom kretanju kapitala, koje je važno za jačanje ekonomskih veza i investicija u Srbiju, najavili su agenciji Beta zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu.

Zvaničnici su naveli da je odluka o otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom usaglašena na sastanku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika pri EU (COREPER) i Radne grupe za proširivanje EU.

Poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala će biti otvoreno 10. decembra predveče na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, na marginama zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.

Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje jer smatraju da je Srbija spremna za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.

Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku, verovatno, saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu "metodologije" procesa proširivanja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije. Cilj promena je da proces proširivanja EU postane delotvorniji i "opipljiviji" za građane zemalja kandidata.

Ta promena metodologije, rekli su zvaničnici Evropske komisije i nekih vlada EU, ne mora, ali može da obuhvati i kandidate za članstvo koji već uveliko pregovaraju s Unijom, ako se obostrano zaključi da je to korisno i svrsishodno.

Promena "metodologije" proširivanja na kojoj već radi Evropska komisija, trebalo bi da se usaglasi do majskog samita EU i Zapadnog Balkana, u Zagrebu.

Srbija je u pregovorima sa EU do sada otvorila 17 poglavlja od kojih je dva privremeno zatvorila.

Ove godine otvoreno je samo jedno poglavlje, krajem juna, na Desetoj međuvladinoj konferenciji a reč je o poglavlju 9 koje se odnosi na finansijske usluge.

Srbija je u 2018. godini otvorila četiri pregovaračka poglavlja a u 2017. čak šest.

O procesu proširenja i tome kako ga nastaviti nakon oktobarske odluke lidera EU da ne otvori pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom i francuskog predoga, 9. decembra u Briselu razgovaralo se na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU sa ministrima spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Nikolom Dimitrovom Gentom Čakajem.

Radni doručak uoči Saveta za spoljne poslove EU organizovao je šef grčke diplomatije Nikos Dendias a na njemu je učestvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji koji je izjavio da Evropska komisija ostaje pri svojim preporukama za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom na proleće.

Izvor: Beta

Foto: Beta