Učesnici međustranačkog dijaloga uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta složili su se oceni da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, ali ne i oko toga ima li vremena da se situacija promeni, zbog čega su uprkos određenim pomacima suštinski ostali na starim pozicijama i evroposlanici nisu privoleli opoziciju da odustane od ideje o bojkotu izbora.

U Beogradu je 12-13. decembra održana i treća, završna runda prve faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta čiji je cilj unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020.

Dijalogu nije prisustvovao deo opozicije koji je još ranije najavio bojkot izbora i koji, iako pozdravlja angažovanje evropskih parlamentaraca, smatra da je ono što režim Aleksandra Vučića nudi u pogledu uslova za regularne izbore obmana.

Prvi međustranački dijalog održan je u oktobru, drugi u novembru a do trećeg je ostvareno pet od 17 preuzetih obaveza dok su ostale ili delimično ostvarene ili je ostvarivanje u toku.

U zaključcima posle sastanka pobrojane su ključne oblasti u kojima obaveze treba da se pretvore u rezultate u strogo utvrđenim rokovima - unapređenje rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM) imenovanjem novih članova, donošenje novog propisa za javne medijske servise i njegova delotvorna primena, osnivanje Nadzornog odbora u parlamentu koji će pratiti izborni proces i sprovođenje usvojenih izmena relevantnih zakona za unapređenje izbornih uslova u praksi.

Dužnost skupštinskog odbora je nadzor nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja u toku izbornih aktivnosti, navedeno je.

Jedan je rezultata dijaloga je "pomeranje" parlamentarnih izbora sa marta na kraj aprila ili početak maja, što je pozdravila šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon koja se sa Vladimirom Bilčikom priključila trećoj rundi dijaloga.

Fajon je rekla da je jako važno što je dogovoreno da izbori ne budu u martu jer će biti vremena da građani steknu više poverenja i da će izborni proces biti fer i demokratski.

"Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije, kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu... a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga", rekla je posle sastanka predsednica Skupštine Maja Gojković.

Nakon toga premijerka Ana Brnabić rekla je da je Vučić nerado pristao da izbori budu što je moguće kasnije po zakonu ali da se ipak složio jer "delujemo kao tim".

Vučić je pak rekao da se ne plaši konkurencije, da je on "popustljiv čovek" i da je vlast dala više nego što je opozicija tražila kada se radi o izbornim uslovima.

Analitičari su odmah ukazali da se ne radi o pomeranju izbora navodeći da bi, po zakonu, izbori i trebalo da budu u aprilu ili početkom maja. Izbori mogu da se održe najkasnije 3. maja.

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je na pitanje novinara da li bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni ukoliko bi bili održani sledećeg vikenda odgovorio da "izbori u tom slučaju ne bi bili fer i pošteni", odnosno da trenutno ne postoje takvi uslovi, već da do njih treba doći implementacijom svega dogovorenog.

Fajon je rekla da je zadovoljna napretkom koji je postignut i koji otvara prostor da se nešto menja dok je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao da za "ostvarivanje napretka u izbornom procesu ostaje pitanje implementacije onoga što je dogovoreno".

Bilčik je rekao da će se u narednom periodu sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kako bi videli na koji način oni mogu da podrže ostvarivanje obaveza za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, kao i da će biti formirana kratkotrajna Misija Evropskog parlamenta koja će ispratiti izborni proces 2020.

Dok se u Skupštini Srbije vodio dijalog, opozicija okupljena u Savezu za Srbiju (SzS) blokirala je ulaze u javni servis RTS u znak nezadovoljstva zbog načina na koji državna televizija izveštava građane u poslednjih gotovo osam godina, koliko je Vučićeva SNS na vlasti.

Predsedavajući SzS i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ponovio je da taj blok ostaje dosledan u odluci da ne učestvuje na izborima na proleće i da fer i pošteni izborni uslovi moraju da traju devet meseci.

On je podsetio da je deo opozicije pre više od godinu dana objavio šta je potrebno za fer i poštene izbore. Rekao je i da dogovor oko poštenih izbornih uslova ne može da nadzire vlada Ane Brnabić, već nezavisna i neka vrsta prelazne administracije koja bi obezbedila da se dogovoreno sprovede u delo.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta