Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od oko 14 milijardi evra za infrastrukturne i razvojne projekte, kroz petogodišnji program investicionih projekata "Srbija 2025", najviše novca biti uloženo u saobraćajnu infrastrukturu.

"U putni infrastrukturu će biti uloženo ukupno 5,078 milijardi evra", kazao je Vučić na predstavljanju tog projekta 28. decembra.

Ponovio je i da će u narednih pet godina biti rekonstruisano oko 5.000 kilometara puteva, što će koštati oko 900 miliona evra, ali je izrazio bojazan da neće biti dovoljno domaćih kompanija koje će to moći da grade.

"Za železnički infrastrukturu će biti izdvojeno 3,53 milijarde evra", kazao je Vučić i dodao da u to ulazi i izgradnja metroa u Beogradu, za šta je predviđeno 1,37 milijardi, iako smatra da će za taj projeket biti potrebno i manje novca.

Prema njegovim rečima, za vodni saobraćaj biće izdvojeno 274 miliona evra.

Kako je precizirao, pored ostalog radiće se na povećanju kapaciteta luke Prahovo, izgradnje nove luke u Beogradu, na lukama u Smederevu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici.

Vučić je najavio da će u vodovodnu i kanalizacionu mrežu biti uloženo milijardu evra, ali da ne očekuje da će lokalne samouprave biti spremne da dostave dovoljno projekata da se potroši sav novac opredeljen za te namene.

Dodao je da je za pomoć srpskom stanovništvu na Kosovu namenjeno dodatnih 150 miliona evra, za izgradnju infrastrukture, kako na severu, tako i južno od Ibra.

"Za različite vidove povezivanja Republike Srpske sa maticom biće izdvojeno 100 miliona evra, pri tome nikada ne ugrožavajući teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", rekao je Vučić.

Istakao je da će za privredu, industrijske parkove i zone biti izdvojeno 120 miliona evra i za zdravstvo dodatnih 600 miliona evra.

Za energetiku će biti izdvojeno 500 miliona evra, pre svega za izgradnju dodatnih kapaciteta za skladištenje gasa od milijardu kubnih metara i izgradnje novog bloka termoelektrane u Kaleniću i otvaranje površinskih kopova za izgradnju uglja i izgradnju gasne mreže širom zemlje.

"Za poljoprivrednu infrastrukturu predviđeno je 300 miliona evra", kazao je Vučić i istakao da će od toga najviše novca biti za navodnjavanje i to 86 miliona evra.

Dodao je da će za komasaciju biti izdvojeno 70 miliona evra, za izgradnju protivgradnih automatizovanih lansera 10 miliona evra, subvencije za nabavka traktora za poljoprivrednike 50 miliona evra, za izgradnju vodoprivrednog sistema Selova, na reci Toplici, 40 miliona evra.

Vučić je kazao i da će za turističku infrastrukturu biti izdvojeno 200 miliona evra za niz projekata od rekonstrukcije SPENS-a u Novom Sadu, preko izgradnje gondole od Vrnjačke Banje do Goča, do turističke infrastrukture na 11 arheoloških lokaliteta u okviru "Puteva rimskih imperatora".

Prema njegovim rečima, za podršku mladima, posebno mladim bračnim parovima, praviće se posebni projekti za šta će biti izdvojeno 500 miliona evra subvencija.

"Tražićemo od njih minimalno učeće kako bi pokazali zainteresovanost, da bi pokazali da će ostati ovde", kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će se uložiti i u povećanje finansijskih davanja za novorođenčad, dodatno subvencionisanje vrtića, biomedicinski potpomognutu oplodnju, obrazovno-savetovališni rad u zaštitei unašpređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Projektom "Srbija 2025" je predviđena i izgradnja sportske infrastrukture i to pored ostalog nacionalnog stadiona u Beogradu, kao i gradskih stadiona u Subotici, Leskovcu, Zaječaru, Kladovu, Loznici, Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru, Sremskoj Mitrovici.

Predviđena je i gradnja nacionalnog odbojkaškog centra u Beogradu, atletskog centra u Ćupriji, košarkaškog nacionalnog trening centra.

U digitalizaciju i obrazovanje će biti uloženo 600 miliona evra, a u kulturu 300 miliona evra i to za objekte filharmonije, koncertne dvorane, operu.

Prema njegovim rečima, za podršku mladima, posebno mladim bračnim parovima, praviće se posebni projekti za šta će biti izdvojeno 500 miliona evra subvencija.

"Tražićemo od njih minimalno učešće kako bi pokazali zainteresovanost, da bi pokazali da će ostati ovde", kazao je on.

Dodao je da će se uložiti i u povećanje finansijskih davanja za novorođenčad, dodatno subvencionisanje vrtića, biomedicinski potpomognutu oplodnju, obrazovno-savetovališni rad u zaštitei unašpređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Vučić je objasnio i da će oko 14 milijardi evra za infrastrukturne i razvojne projekte biti novac koji će država obezbediti iz rasta.

On je ocenio da će za ta predviđena ulaganja biti dovoljan rast od 4%, a ne 5,5 ili šest i više procenata, čemu će država da teži i za šta će da se bori.

"Srbija nije u krizi, živeće se mnogo bolje i važno je da sačuvamo mir, stabilnost, da budemo vredni, pametni i odgovorni i budućnost će izgledati mnogo bolje, a deca će biti srećnija", rekao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture