Uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu je sa 530 miliona evra opao na šest miliona tokom 2019. godine, izjavio je direktor Carine Kosova Bahri Beriša.

On je u intervju za prištinsku agenciju Kosovapress izjavio da je to rezultat  takse od 100% koja se od novembra 2018. primenjuje na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Na prvom mestu izvoza na Kosovo je sada Nemačka, slede Turska i Kina, dok je uvoz iz Albanije zabeležio značajno povećanje.

Beriša je rekao i da su prihodi carine i poreza na dodatu vrednost i pored uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH i dalje za kosovske uslove dosta veliki i tokom 2019. godine imaju trend povećanja, jer iznose 1,2 milijarde evra, što je 4% više u odnosu na 2018.

Prema njegovim rečima, na prihode od carina utiču i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao i ukidanja carina na oko 2.000 proizvoda koji se uvoze na Kosovo, kao što su mašine i druga oprema za proizvodnju, IT proizvodi i drugo.

Direktor Carine Kosova rekao je da direktan efekat imaju i krivične prijave i prekršaji otkriveni pokušajem krijumčarenja jer iznose oko 10 miliona evra, dok je indirektni efekat sprečavanje ove pojave.

Kako je ocenio, to pokazuje da veliki deo prihoda dolazi od kapaciteta i borbe protiv neformalne ekonomije i krijumčarenja.

On je dodao da je tokom 2019. godine otkriveno više od 300 slučajeva raznih oblika krijumčarenja.

Kada su u pitanju trgovinski odnosi sa Albanijom, Beriša je rekao da Albanija ima 10% više izvoza na Kosovo u vrednosti oko 270 miliona evra, dok je Kosovo u Albaniju u 2018. izvezlo robu vrednu oko 80 miliona evra.

"Svake godine je sve više albanskih proizvoda na kosovskom tržištu. Ako uporedimo, pre pet-šest godina uvoz iz obe zemlje bio je manji od 100 miliona evra, a danas govorimo da će ta brojka u trgovinskim odnosima premašiti 300 miliona. Ovo je veoma pozitivan pokazatelj gde su albanski proizvodi prisutniji na Kosovu, a kosovski proizvodi prisutniji u Albaniji", naveo je on.

Beriša je rekao da je povećan izvoz sa Kosova zemljama EU i regiona a, kako je dodao, u 2019. su mnoge male, srednje i velike kosovske kompanije počele da izvoze proizvode u zemlje EU.

"Već godinu dana Nemačka je na vrhu liste izvoza na Kosovo ali je i zemlja EU koja najviše uvozi sa Kosova. Zatim slede Turska, koja ima godišnji rast izvoza, od preko 15-20% i slede Kina, Albanija, Italija i tako dalje", kazao je Beriša.

Izvor: Beta

Foto: Beta