Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel ponovio je 24. januara u Beogradu ono što je rekao u Prištini - da Kosovo mora da ukine takse na uvoz srpske robe a da Srbija mora da prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova. Predsednik Srbije rekao je da ne prihvata izjednačavanje te dve stvari.

Specijalni izaslanik predsednika SAD izjavio je da njegova uloga nije da pritiska, nego da poveže dve strane kako bi privrede Srbije i Kosova ostvarile rast.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/77371.flv

"Dolazimo da vas povežemo, nemam nikakvu agendu ni ideju. Neću da vas pritiskam, želim da vas povežem da vaše privrede rastu, da se stvori više prilika za mlade ljude, da ostanu ovde i da imaju nadu. Pokušavam da se usredsredim na stvaranje dinamike u privredi, a politiku želim da ostavim vama", rekao je Grenel u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Grenel je ponovio da je 23. januara na Kosovu na svakom sastanku "stavio do znanja" da takse na uvoz srpske robe moraju da se ukinu, ali da "isti zahtev donosi" i u Beograd, da Srbija mora da obustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

"Ta kampanja mora da se obustavi, treba da se koncentrišemo na privredu, na stvaranje sve većeg broja radnih mesta", naveo je Grenel.

Upitan da li je fer da se zahtev za ukidanjem taksi povezuje sa zahtevom za prestankom kampanje za povlačenje priznanja Kosova, Grenel je rekao da "ne treba da odlučuje da li je nešto fer ili nije", da to dve strane "treba da prosude", da on "pokušava da se usredsredi na svetliju budućnost za ljude Srbije i Kosova", a da ostavi politiku po strani.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/77372.flv

Povodom njegove izjave da predsednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da rešavanje spora Srbije i Kosova dugo traje ako ne bude napretka, Grenel je rekao da ne ume da predvidi budućnost, ali da "oseća uzbuđenje i energiju".

"Osećam uzbuđenje i energiju jer počinjemo da razgovaramo i da postižemo određeni napredak. Ako strane odluče da više ne žele da razgovaraju, ja ću otići i raditi nešto drugo", dodao je američki diplomata.

On je zahvalio Vučiću za ideju o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine i dodao da će o tome 27. januara u Berlinu biti održan sastanak stručnih timova dve strane.

Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja

Predsednik Srbije izjavio je nakon sastanka sa Grenelom da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/77374.flv

"Mi imamo drugačiji stav o priznavanju Kosova od Amerike i Prištine. Oni žele da se ta nezavisnost prizna, mi ne želimo. Što se tiče taksi, one su uvedene bez ikakvog razloga. I ne može da bude 'tante za kukuriku', mora da bude 'tante za tante", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije nakon razgovora sa Grenelom.

Vučić je rekao da je Beograd spreman za kompromisno rešenje, da je uvek spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu i da želi da razgovara o svemu, ali da Srbija nije kriva za uvođenje taksi i da ne može da prihvati nikakvu krivicu.

"Naš je posao da se tome suprotstavljamo (naporima Prištine da se učlanjuje u međunarodne organizacije). Ali mi nismo krivi za uvođenje taksi. Ni mi ih nismo uvodili Prištini kada je 2008. proglasila nezavisnost", rekao je on.

Govoreći o zahtevima da Beograd prestane sa lobiranjem za povlačenje priznavanja Kosova, Vučić je rekao da je svojevremeno postojao predlog da se "napravi pauza" u naporima dve strane, ali da je Priština to odbila.

Vučić je rekao da su on i Grenel imali otvoren razgovor o brojnim pitanjima dijaloga i zahvalio mu na do sada uloženom trudu, uz sugestiju da će razgovori biti nastavljeni.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/77375.flv

On je rekao da je bilo reči o unapređenju životnog standarda ljudi sa prostora Balkana, o unapređenju ekonomskih i infrastrukturnih veza u regionu.

Vučić je dodao da u procesu dijaloga Beograda i Prištine nema lakih razgovora ali da je uputio zahvalnost Grenelu zbog toga što je tom pitanju pristupio na racionalan način i što je razumeo potrebu Srbije i njenog naroda da budu poštovani a ne ponižavani kao mnogo puta ranije.

"Izneo sam sve probleme koje imamo od uvođenja taksi (na robu iz Srbije i BiH). Samo u jednoj godini izgubili smo 435 miliona evra. Naše prehrambene kompanije su izopštene sa kosovskog tržišta. Platili smo cenu i unutrašnje trgovine u okviru Cefta sporazuma i to je nanelo štetu, ne samo nama nego i ljudima u Prištini", rekao je on.

Vučić je dodao da je bilo reči o ubrzavanju infrastrukturnog povezivanja Beograda i Priština i o uspostavljanju železničke linije, a da je on insistirao na tome da je veoma važno da se ukinu takse jer u suprotnom to povezivanje nema mnogo smisla.

"Već u ponedeljak Grenel će razgovarati sa ekspertima za železnicu i puteve. Što se tiče avio-linije, imaćemo tu nekoliko koraka", rekao je Vučić i dodao da će infrastrukturno povezivanje biti naročito korisno za Srbe iz pojedinih delova Kosova kao što su Gračanica, Sirinićka Župa i Kosovsko Pomoravlje.

Vučić je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu da pažnji koju posvećuje ovom regionu i dodao da on ima otvoren poziv da poseti Srbiju, dodavši da će ga u Srbiji "dočekati gostoprimstvo kao nigde u Evropi".

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta