Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel boraviće u 30-31. januara na Kosovu a 31. januara-1. februara u Srbiji, objavila je 29. januara Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Borel je najavljujući posete rekao da se raduje prvoj zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu kojom želi da pokaže posvećenost EU perspektivi regiona, stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

"Zapadni Balkan će biti prioritet za vreme mog mandata i, s obzirom na ličnu odlučnost za napredak u dijalogu uz posredovanje EU, želeo sam da u regionu prvo posetim Kosovo i Srbiju", rekao je Borel.

"Pred nama je puno posla, uključujući normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", istakao je visoki funkcioner EU i dodao da se raduje što će upoznati ljude na Kosovu i u Srbiji.

Na Kosovu će se Borel sresti sa političkim liderima, uključujući predsednika Hašima Tačija, predstavnike partija i organizacija civilnog društva.

Borel će na Kosovu pokrenuti projekt za unapređenje kvaliteta vazduha koji finansira EU i takođe će posetiti Prizren.

I u Srbiji će Borel razgovarati sa političkim liderima, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, predstavnike partija i organizacija civilnog društva.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija