Predstavnici Centra za evropske politike (CEP) ukazali su da je uloga tink tenk (think tank) organizacija (neprofitnih organizacije posvećenih istraživačkom radu ili zastupanju određenih ideja) jako važna u vreme krize demokratije.

Na skupu CEP 30. januara u Beogradu 30. januara govorilo se o budućnosti tink tenk organizacija i mogućnosti uticaja na javne politike u kontekstu globalne krize demokratije, kao i o ulozi takvih oragnizacija na Zapadnom Balkanu.

Programska direktorka CEP Milena Lazarević objasnila je da tink tenk organizacije imaju ključnu ulogu u informisanju i "upućivanju donosioca odluka na činjenice u uticanju da javne politike i zakoni budu kvalitetniji".

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/77480.flv

 

"Na Zapadnom Balkanu je pozicija tink tenkova jako bitna i osetljiva, jer imamo situaciju političke polarizacije i utisak da u krizi libelarne demokratije sve je manje spremnosti za otvorenu kritiku", ocenila je Lazarević.

Prema njenim rečima, CEP je već drugu godinu za redom svrstan u 10 najboljih organizacija ove vrste u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

"Danas ćemo imati dva panela na kojima će govoriti stručnjaci iz Srbije, regiona i Evrope. Izveštaj koji ćemo poslati u Vašington sadržaće stanje tink tenkova širom sveta i daju se rang liste po različitim kategorijama koje su uglavnom regionalne i tematske", rekla je Lazarević.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/77481.flv

Politikolog Dejan Jović naveo je da je "najveći razlog za dodatno poboljšanje stanja regije Zapadnog Balkana oklevanje EU da primi te zemlje onakve kakve jesu, a ne onakve kakve bi idealno trebale da budu".

"Posledica tog oklevanja je negativna i za EU i za Zapadni Balkan koji stvara dugotrajni osećaj izneverenosti", kazao je Jović.

On je ocenio da je danas "liberalna demokratija u krizi i pitanje je kakav je karakter demokratije i koliko ima različitih mogućnosti za suočavanje različitih mišljenja u javnom prostoru".

"Odgovornost EU je velika, ali nije isključiva i njeno oklevanje ima veoma štetne posledice za Zapadni Balkan i imaće u budućnosti. SAD svoju politiku u Evropi vodi nasuprot ideji jačanja EU kao takve, tome smo doprineli mi, svojim ratom kao i Evropa svojim oklevanjem da taj rat zaustavi", objasnio je Jović.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/77482.flv

Današnjim skupom CEP se po treći put pridružio stotinama vodećih tink tenkova širom sveta u organizaciji paralelnih nacionalnih događaja povodom predstavljanja izveštaja "Global Go To Think Tank Index za 2019. godinu". Izveštaj objavljuje "Think Tanks and Civil Societies Program" (TTCSP) Instituta Lauder Univerziteta u Pensilvaniji.

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta