Ministar finansija Srbije Siniša Mali uručio je Program ekonomskih reformi (ERP) do 2022. godine šefu Delegacije EU Semu Fabriciju i rekao da je to najvažniji strateški dokument koji sadrži sve ekonomske politike koje treba da obezbede što brži rast standarda gradjana i ekonomije.

On je konferenciji za novinare u Vladi Srbije 5. februara rekao da je Evropska komisija prošle nedelje ocenila Srbiju kao motor razvoja celog regiona.

"Srbija je 2019. godinu prema fleš oceni završila sa stopom ekonomskog rasta od 4,2%, a to se nadovezuje na prošlogodišnju stopu rasta od 4,4%. Ušli smo u visoke stope rasta naše ekonomije što omogućava ne samo brži rast kvaliteta života gradjana nego obezbedjuje veće plate i penzije", rekao je Mali.

Podsetio je da je republički budžet četvrtu godinu za redom u suficitu koji je prošle godine iznosio 12,8 milijardi dinara "što govori o ozbiljnosti politike koju vodi Vlada Srbije i načinu na koji se odgovorno brine o svakom dinaru gradjana".

Mali je rekao da je 2019. bila rekordna po direktnim stranim investicijama koje su iznosile 3,8 milijardi evra, a stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila je prvi put ispod 10%.

"Ovaj dokument je usmeren na to da nastavimo sa visokim stopama rasta i reformama. Politike ovog dokumenta su vezane za samu privredu i visoke stope rasta, ulaganja u obrazovanje, digitalizaciju, transport, infrastrukturu, unapredjenje poslovnog okruženja, programe e-papir, e-agrar i sve ono što treba da smanji procedure i olakša poslovanje", rekao je Mali.

Sem Fabrici je rekao da je Program ekonomskih reformi izložen na 200 strana i da sadrži različite politike koje će Srbija sprovoditi nekoliko narednih godina.

"To je dokument koji će omogućiti pristupanje Srbije EU, kao najprosperitetnijem tržištu na svetu, i sledeće nedelje će u Srbiju doći delegacija EK da o njemu razgovara", rekao je Fabrici.

Dodao je da je makroekonomska stabilnost u Srbiji dobra, kurs domaće valute stabilan i da se smanjuje javni dug.

Istakao je da je EU važno kakva je ekonomija Srbije jer iz nje na evropsko tržište stiže dve trećine robe, a iz EU u Srbiju oko dve trećine investicija.

Dodao je da Srbija treba da unapredjuje poslovno okruženje, transparentnost javnih nabavki, rad državnih preduzeća, položaj žena i mladih.

Na pitanje novinara kako će pratiti sprovodjenje reformi Fabrici je rekao da je donet Zakon o javnim nabavkama koji treba da obezbedi transparentnost i zdravo dogovaranje i da je zakon pozitivno ocenjen, a da ga treba sprovesti.

Dodao je da je Srbija usvojila zakone o subvencijama, državnoj pomoći, konkurenciji, radu i druge, a da nadzorni organi treba da kontrolišu sprovodjenje.

Izvor: Beta

Foto: Beta