Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je 6. februara u Beogradu da EU novom metodologijom u procesu proširenja želi da osnaži veze sa zemljama Zapadnog Balkana, a posebno s onima koje su već počele pregovore o članstvu.

"Postoji napredak, želim da ga ubrzam, radiću na tome zajedno sa Srbijom. Voleo bih da do kraja mog mandata bar jedna zemlja regiona bude spremna za pristupanje Uniji. To je moja misija za naredne 4,5 godine i nadam se da ću u Srbiji za to imati puno partnerstvo", rekao je Varheji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Varheji je ponovio da je obnovljena metodologija pristupnog procesa koja se zasniva na četiri principa (kredibilnost, predvidljivost, dinamika i političko vođstvo) prvi stub strategije Evropske komisije.

Drugi elemnet tog plana je otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom pre majskog Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, a treći je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za ceo region koju EU želi da stavi na sto na zagrebačkom samitu, naveo je Varheji.

"Na Samitu u Zagrebu želimo da stavimo na sto novu strategiju ekonomskog razvoja i investicija za sve zemlje Zapadnog Balkana kako bi se i ekonomije i društva tog regiona približili EU. Treba da pomognemo tim zemljama da stvore otpornu i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, da podignemo na viši nivo životni standard građana, da stvorimo privredni rast i nova radna mesta", rekao je Varheji.

Za novu metodologiju u procesu pristupanja Uniji, Varheji ja kazao da treba da doprinese da taj proces bude više predvidiv i za članice Unije i za zemlje Zapadnog Balkana.

"Kada se postigne određeni rezultat, treba to da prepoznamo. Ako nema napretka ili ima nazadovanja, treba da idemo korak unazad", naveo je evropski komesar.

On je dodao da evropska perspektiva nije data "zdravo za gotovo", već da i Srbija i svaka zemlja koja želi da se pridruži EU "mora da radi na tome".

"Čitava ideja koja stoji iza nove metodologije jeste da pokušamo da učinimo proces više politički i da razgovaramo o zajedničkim problemima. Imamo širu perspektivu, ne seckamo probleme na deliće, nego imamo bolju sinergiju čitavog procesa i nadam se bolju dinamiku", rekao je Varheji.

On je ukazao i na važnost rešavanja kosovskog probnlema i naveo da odnosi Srbije i Kosova predstavljaju ključno pitanje za ceo region.

"Svi gledamo u obe zemlje kako bi mogle da dođu do dugoročnog, mirnog rešenja. Lično sam spreman da pomognem, znam da je to veoma osetljiva stvar, vrlo sam oprezan kad je reč o mešanju u to pitanje. Prvi korak koji Kosovo mora da napravi je da ukine takse, bez toga biće veoma teško, možda i nemoguće, da se obnove razgovori", kazao je Varheji.

On je naveo da je regionalna saradnja prioritet koji će se EU truditi da ojača i kroz novu metodologiju i kroz Samit u Zagrebu.

"Dobrodošlo je sve što region može da učini kako bi olakšao kretanje i trgovinu. Zato je inicijativa Mini Šengen dobrodošla. Ona treba da bude otvorena i za ostatak regiona, ohrabrujem zemlje da učestvuju u tome, jer će to doneti promene ljudima i privredama i dati opipljive rezultate", dodao je evropski komesar.

Uoči konferencije za novinare, Varheji i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su finansijski sporazum IPA 2019.

Vučić: Odluka o metodologiji nakon što proučimo novine u pregovaračkom procesu

Vučić je izjavio da će Srbija u narednom periodu proučiti novu metodologiju procesa pristupanja Evropskoj uniji i da će nakon toga odlučiti da li će je prihvatiti ili će, kao zemlja koja je već daleko odmakla u tom procesu, nastaviti pregovore u skladu sa prethodno potpisanim pregovaračkim okvirom.

Nakon susreta sa evropskim komesarom za proširenje, Vučić je rekao da su njegove simpatije na strani nove metodologije jer omogućava da se koriste pozitivne tekovine pregovora čim se zatvori određeni klaster.

"Prostim jezikom, iako sam ja do sada više puta išao u Brisel na poglavlja, da ste me pitali koja smo poglavlja otvorili a koja zatvorili - ne bih umeo da nabrojim. Ovako, sve se podeli na šest klastera i njih otvarate i zatvarate u skladu sa striktnom i restriktivnom metodologijom. I kada se završi jedan klaster, okrenete se drugom a ljudi imaju koristi iz klastera koji je zatvoren", rekao je Vučić.

On je rekao da je imao izuzetno dobar razgovor sa Verhejijem i da ga je obavestio o Mini Šengen inicijativi.

Vučić je rekao da je izneo ideju po kojoj bi Srbija, zajedno sa nekim članicama EU, postala deo šengenskog sporazuma, što bi bilo od ogromnog značaja za zemlju i građane.

"Srbija može u bezbednosno-sigurnosnom smislu da garantuje važan i delotvoran uticaj na sigurnost čitave EU", rekao je Vučić i dodao da Unija treba da razgovara unutar sebe i vidi šta je od toga moguće.

Izvor: Beta

Foto: Beta