Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi jasan odgovor od EU da li će biti proširenja na Zapadni Balkan ili neće. Dačić je posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem Di Majom u Beogradu rekao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana važna za rešavanje bilateralnih pitanja u regionu.

"Važno nam je da znamo da li će EU ići dalje u proširenje ili neće. Zato je naša molba za Italiju da dobijemo jasan odgovor od EU želi li Srbiju ili ne. Bez ljutnje, samo da znamo kakva je situacija", rekao je Dačić 10. februara na konferenciji za novinare posle sastanka s italijanskim kolegom.

Dačić je naveo da je to bitno jer ima puno bilateralnih problema u regionu, za čije je rešavanje važna evropska budućnost Zapadnog Balkana.

Di Majo je rekao da je za Italiju od presudnog značaja proširenje EU na Zapadni Balkan i da Rim to ukazuje svim članicama Unije.

"Verujem da je u trenutku kada se EU suočava sa Bregzitom dobro da širi svoje horizonte. Učinićemo sve što možemo da EU bude jasno opredeljena za proširenje", kazao je Di Majo.

Dačić je rekao da postoji nekoliko razloga što evropske integracije Srbije sporo napreduju i kao glavne naveo probleme u Evropskoj uniji i Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

"U to poglavlje koje bi trebalo da bude najlakše, Evropska unija je Srbiji uvela pitanje Kosova. To znači da nema napretka Srbije u evrointegracijama ako nema pomaka u dijalogu Beograda i Prištine. Ako bi evrointegracije Srbije bile nastavljene ovom dinamikom, taj proces bi trajao više decenija", kazao je Dačić.

On je dodao da Srbija "želi da ide evropskim putem", ali da "mora da štiti svoje interese".

Šef srpske diplomatije je rekao i da je Italija "bratska i prijateljska zemlja" Srbiji i zahvalio joj na podršci koju je "uvek pružala" Beogradu na evropskom putu.

Govoreći o problemu Kosova, Di Majo je rekao da je izrazio želju da će biti pronađeno rešenje koje će zadovoljiti obe strane.

U razgovoru s premijerkom Srbije Anom Brnabić, Di Majo je preneo podršku Italije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ocenio da je u pronalaženju rešenja neophodna veća podrška i posredovanje Evropske unije.

Di Majo je kazao da Italija podržava evropski put Srbije, kako zbog postignutih rezultata u sprovedenim reformama, tako i zbog činjenice da Srbija predstavlja važan faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Šef italijanske diplomatije je rekao da su dve zemlje u periodu kada se obeležava 10 godina strateškog partnerstva i pohvalio izuzetan napredak Srbije u reformskim procesima, pre svega u oblasti ekonomije, o čemu svedoče i italijanski investitori koji rade na srpskom tržištu, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je u razgovoru sa italijanskim ministrom zahvalila na kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije i upornom zalaganju na agendi proširenja u okviru Evropske unije. Ona je zahvalila na prisustvu italijanskih vojnika u Misiji КFOR-a, koja, kako je objasnila, ima veliki značaj za bezbednost i sigurnost Srba i svih građana koji žive na Кosovu, kao i za očuvanje verskih objekata.

Premijerka je rekla da očekuje da će uskoro biti održana i četvrta zajednička sednica dveju vlada, na kojoj bi mogla biti razmotrena saradnja u okviru inovacija i startap preduzetništva, nauke i istraživačkih delatnosti.

Di Majo je kazao da u ovom regionu akcenat u budućem periodu treba staviti upravo na ulaganja u inovacije, digitalizaciju i nove tehnologije i mlade ljude koji se bave ovom oblašću, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Beta