Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tokom proteklih 11 godina predložila je 241 različitih mera za unapređenje poslovnog okruženja i smanjenje sive ekonomije od čega je u celosti primenjeno 70 rešenja, odnosno 30%, a za ovu godinu pripremljeno je 27 novih preporuka.

Delimično je primenjeno 48 preporuka, odnosno 20%, navedeno je u 12. izdanju "Sive knjige" preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanja u Srbiji za 2020. godinu, objavljenom 11. februara.

U prošloj godini je rešeno 17 preporuka što je za pet više nego godinu pre i "svedoči o ubrzanom tempu reformi", navedeno je u dokumentu.

"Osam preporuka rešeno je u potpunosti, a devet delimično, pa se može zaključiti da bi institucije trebalo da ulože više energije kako bi došle do potpunih, a ne polovičnih rešenja", piše u "Sivoj knjizi".

Najviše rešenih (četiri) i delimično rešenih (pet) preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija, a NALED je pohvalio i rad Poreske uprave koja je u protekloj godini digitalizovala postupak obračuna i izdavanja rešenja o poreskoj obavezi paušalno oporezovanim preduzetnicima, automatizovala proces podnošenja poreskih prijava za porez na imovinu, nasleđe i poklon i omogućila elektronsku prijavu i plaćanje firmarine.

Statistici potpuno rešenih zahteva doprinelo je i Ministarstvo privrede, kroz produženje roka u kome Agencija za privredne registre po službenoj dužnosti može brisati podatke u slučaju zloupotrebe, Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz omogućavanje da određene vrste industrijskog otpada ponovo nađu svoju upotrebnu vrednost i time doprinesu razvoju cirkularne ekonomije.

Iz NALED-a navode da je tome doprinelo uspostavljanje nezavisnosti u radu Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva kulture i informisanja na omogućavanju da privreda dokumentaciju čuva i arhivira isključivo u elektronskom obliku.

Ukazano je i da su ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, doprineli pozitivnoj statistici kroz delimično rešavanje nekoliko preporuka iz njihovih nadležnosti.

NALED dosta očekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, kao i finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima je Zakon o elektronskim javnim nabavkama.

U ovoj godini očekuju rešenje problema dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, ističe se, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama.

Pored 27 novih preporuka, sve stare preporuke NALED-a koje nisu ispunjene su dorađene i modifikovane, kako bi pratile izmene propisa ukoliko ih je bilo u određenoj oblasti, ali i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima, a koje su potencijalno otvorile mogućnosti za nova, unapređena i drugačija rešenja.

"Siva knjiga" donosi i ranije preporuke poput apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta.

Kao i prošle godine najveći broj preporuka nalazi se u nadležnosti Ministarstva finansija.

U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja.

Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika.

Najavljeno je i da će NALED-a uraditi i posebnu publikaciju - specijalno izdanje "Sive knjige" koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje.

Izvor: Beta

Foto: Beta