Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su 14. februara u Minhenu sporazume koji treba da dovedu do obnavljanja železničke veze i izgradnje auto-puta Beograd-Priština, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Predsednik Vučić prisustvovao je u Minhenu potpisivanju izjave o namerama za uspostavljanje železničkog koridora Beograd-Priština i izjave o nameri za završetak izgradnje auto-puta Beograd-Priština", navodi se na nalogu "buducnostsrbijeav".

Kako se navodi, Vučić je posle potpisivanja rekao da je "to veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi".

Izjave o namerama u ime Srbije potpisao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, u prisustvu Vučića, predsednika Kosova Hašima Tačija, specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela i američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija.

Ambasada SAD u Berlinu objavila je na Tviteru da je Grenel "otvorio Minhensku bezbednosnu konferenciju istorijskim potpisivanjem sporazuma o železnici i auto-putu između Srbije i Kosova, posle prošlomesečnog sporazuma o obnovi direktnih letova između Beograda i Prištine".

"Ono što smo uradili, jeste da smo dogovorili način da otvorimo železnice i auto-puteve. Kao što znate, već smo dogovorili avio liniju između Beograda i Prištine, tako da su ovo dva nova dogovora", rekao je Grenel posle potpisivanja sporazuma, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Grenel, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, ponovio je da "pokušava da se što je više moguće fokusira na ekonomski razvoj i na otvaranje novih radnih mesta".

"Moram da kažem da su oba predsednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspeli da stignemo do ove tačke", naveo je Grenel.

Tači je rekao da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom moguće u toku ove godine.

"Kosovo veruje u liderstvo predsednika Trampa i njegove administracije. Verujemo da je moguće da u toku ove godine bude postignut konačni mirovni sporazum Kosova i Srbije", kazao je Tači.

On je naveo da je današnji sporazum o železnicama i auto-putu "najbolja poruka da će u regionu biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mesta, i to ne samo na Kosovu i Srbiji, već u celom Zapadnom Balkanu", prenosi RSE.

Današnje potpisivanje sporazuma usledilo je pošto su predstavnici Srbije i Kosova 20. januara u Berlinu potpisali izjavu o namerama za obnovu letova između Beograda i Prištine, sa kompanijom Lufthanza.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije posle 14 meseci, pošto je dijalog o normalizaciji odnosa dve strane uz posredstvo EU blokiran od novembra 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Vučić: Priče o sporazumu sa Kosovom ne zavise od političkih želja nego od kompromisa

Komentarišući izjavu Tačijevu da očekuje konačni sporazum sa Beogradom do kraja godine, predsednik Srbije je izjavio da tu priču sluša već sedam godina.

"To ne zavisi od političkih želja, to zavisi od političke realnosti i spremnosti da se razgovara o kompromisu", rekao je Vučić novinarima posle potpisivanja pisama o namerama o železnici i auto-putu.

On je ocenio da će ti infrastrukturni radovi i saobraćajno povezivanje biti od velike koristi ne samo za centralnu Srbiju već i za srpski narod na Kosovu, naročito za one koji žive u delovima Kosova koji nisu neposredno naslonjeni na centralnu Srbiju.

Vučić je rekao da će to omogućiti i proširenje saobraćajnih veza ali i slobodan protok ljudi, robe i kapitala i uputio zahvalnost američkom predsedniku Donaldu Trampu na posredovanju američke administracije u tom poslu.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Predsedništvo Srbije