Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je o postavljanju specijalnog izaslaniku EU za dijalog Beograd-Priština i za Zapadni Balkan razgovarao telefonom s predsednikom Srbije Aleksandrom Vičićem i s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem Aljbinom Kurtijem. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da može da nasluti da će izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine biti "neko vrlo blizak Berlinu".

Borelov kabinet je saopštio da je on istakao da "imenovanje specijalnog izaslanika odražava važnost koju EU i on (Borel) pridaju tom području i stabilizaciji i napretku na putu ka EU".

Navedeno je da je Borel u "odvojenim telefonskim razgovorima" 21. februara razmenio mišljenja "u svetlu razgovora" koje je s Vučićem, Tačijem i Kurtijem nedavno vodio tokom svoje posete Beogradu i Prištini.

"Borel je s njima razmotrio odluku da se imenuje specijalni predstavnik za dijalog i za Zapadni Balkan", stoji u saopštenju.

Visoki predstavnik Unije je "ponovo istakao da je on lično angažovan i snažno predan podršci evropske perspektive Zapadnog Balkana i svojoj ulozi u svojstvu posrednika u dijalogu Beograd-Priština".

Vučić: Novi izaslanik EU najverovatnije blizak Berlinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da može da nasluti da će izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine biti "neko vrlo blizak Berlinu" i da će verovatno predložiti "Ahtisari plus, plus", odnosno dodatak planu bivšeg izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija.

Vučić je gostujući na TV Prva 23. februara rekao da naslućuje ko će biti specijalni izaslanik EU koji će se baviti pregovorima Beograda sa Prištinom "koga neće da pominje, ali svakako će to biti neko vrlo blizak Berlinu".

"Mogu da naslutim šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika (EU), ideja je Ahtisarari plus plus, pokušaće da kažu Srbiji - dobićete garancije za ulazak u EU ali morate da priznate Kosovo a da dobijete poseban status za Srbe", rekao je Vučić.

On je rekao da "to neće biti dobro rešenje za Srbiju i srpski narod", kao i da će o tome da li će plan biti prihvaćen "pitati narod".

"Šta bih ja radio rekao sam pre tri godine, narod nije prihvatio. Izašao sam sa planom, nisam hteo da idem do kraja u detalje, bilo je skrivenih stvari sa kojima nisam hteo da upoznajem naše protivnike. Niste pristali, dobićete mnogo gore rešenje na koje ja neću da pristanem", kazao je Vučić.

Vučić je na pitanje "šta ćete kada dođe taj ultimatum" odgovorio "to ćete da vidite".

On je rekao da neće pristajati na ultimatume čak i ako je krajnja mogućnost da podnese ostavku na mesto predsednika Srbije.

"Izvolite, nisam više predsednik", rekao je Vučić i dodao da izbori za predsednika mogu da budu održani i godinu dana ranije, ili na vreme.

Izvor: Beta

Foto: Beta