Ministar finansija Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Кremser potpisali su 26. februara u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija Кomercijalne banke a.d Beograd. Za 83,23% akcija dobijeno je 387,02 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Akcije Srbije u Кomercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Republici Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 milion evra.

Dodatno je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom.

"Zadovoljni smo ponuđenom cenom, koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne transakcije u regionu. Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard. Ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan 'Srbija 2025', kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti", kazao je Mali, a navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je rekao i da će to "dalje doprineti poboljšanju kvaliteta života naših građana i većem privrednom rastu".

"Srbija je postala atraktivna destinacija za investiranje i mi očekujemo još veće stope rasta, kao i dalja povećanja plata i penzija. Sa druge strane, Кomercijalna banka je odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje, i verujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru. Кada je reč o finansijskim uslugama, gde imate otvoreno tržište, smatramo da privatnik može da bude mnogo bolji vlasnik od države. Reč je o ozbiljnoj banci, koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi", kazao je Mali.

On je rekao i da se nada "da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci".

Predsednik Izvršnog odbora NLB d.d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Кomercijalne banke.

"Ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspešnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet. Кao rezultat transakcije, tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećaće se na preko 12%, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji i ispuniti strateški cilj da postane jedna od vodećih banaka na svim tržištima na kojima posluje", kazao je Brodnjak.

Brodnjak je rekao da će "obim poslovanja NLB-a u Srbiji biti daleko najveći unutar grupacije izvan granica Slovenije".

"Impresionirani smo kvalitetom i potencijalom Кomercijalne banke i njenog brenda, a pohvaljujemo i posvećenost Srbije i zahvaljujemo na transparentnom i profesionalnom postupku. NLB će u potpunosti biti posvećena daljem razvoju banke, koristeći iskustvo stečeno dugogodišnjim prisustvom u regionu, pristup fokusiran na potrebe i korisničko iskustvo klijenata i veliki potencijal koji banka ima na tržištu u Srbiji", rekao je Brodnjak.

Kako se pojašnjava u saopštenju Ministarstva finansija "nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Кomercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija".

Proces pronalaženja strateškog partnera za Кomercijalnu banku započet je javnim pozivom 31. maja 2019. godine, u toku kojeg je investiciona banka Lazard, koja je savetnik Republike Srbije u ovom procesu, kontaktirala 28 renomiranih finansijskih institucija širom sveta, od čega su polovina bile banke, a druga polovina investicioni fondovi.

Od tog broja, njih šest je poslalo Pisma o zainteresovanosti, nakon čega su najpre stigle četiri neobavezujuće ponude, a zatim i tri obavezujuće. Nakon sveobuhvatne analize obavezujućih ponuda i preporuka savetnika, izvršeno je njihovo rangiranje.

Pregovori sa prvorangiranim ponuđačem, Novom Ljubljanskom bankom, otpočeli su 27. decembra 2019. godine a po okončanju pregovora, Vlada Republike Srbije je na sednici 20. februara 2020. godine, usvojila Nacrt ugovora o kupoprodaji 83,23% akcija Кomercijalne banke.

Iz Ministarstva finansija navode da je "postupak bio dvostepeni, u potpunosti transparentan, i uz aktivno učešće renomiranog savetnika, kao i da je ovaj proces jedan od reformskih ciljeva u aktuelnom aranžmanu "Instrument za koordinaciju politika" Republike Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda".

NLB postaje treća najveća banka u Srbiji

Nova Ljubljanska Banka je saopštila "akvizicijom 83,23% vlasničkog udela u Komercijalnoj banci a.d. Beograd postaje treća najveća banka u Srbiji".

U saopštenju se navodi da se finalizacija transakcije očekuje u četvrtom kvartalu 2020. godine i da podleže obaveznim regulatornim dozvolama od strane, između ostalog, Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije.

Dodaje se i da "NLB želi da zadrži materijalnu isplatu dividendi za 2019. godinu, ali da će rokovi biti usklađeni sa procesom izdavanja dozvola od strane regulatora i uvođenjem mera za optimizaciju kapitala".

"Ova transakcija jača prisustvo NLB-a, a takođe i fokus na tržištima jugoistočne Evrope, čime se konsoliduje pozicija najveće bankarske grupe sa sedištem u regionu. Srbija time postaje najveća strana filijala NLB Grupe", navodi se u saopštenju NLB.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Ministarstvo finansija