Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Evropska unija je 28. februara pozdravila taj potez, ocenivši da bi mogao bi da ima pozitivan uticaj na obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je to "pokušaj prevare" i da će Beograd čekati da se takse ukinu pa da nastavi pregovore.

"Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rešavanje ekonomskog spora sa Srbijom sledeće nedelje, 15. marta ćemo doneti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je Kurti 27. februara na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

"Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i ukloni netarifne barijere, od 1. aprila potpuno ćemo ukinuti takse na period od 90 dana", rekao je kosovski premijer.

Kurti je rekao kako EU veoma ceni odluku vlade da ukine takse od 100% i nudi viznu liberalizaciju za građane Kosova pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Po rečima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Priština će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahteve, Vlada Kosova će 15. juna vratiti takse u stopostotnom iznosu.

Vučić: Kurtijeva ponuda o taksama je pokušaj prevare

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je najava iz Prištine o delimičnom ukidanju taksi na robu iz Srbije i BiH "pokušaj prevare".

"Američki izaslanik (Ričard) Grenel je u pravu, radi se o pokušaju prevare. To što je za EU to u redu, ja sam tim nemam problem. Mogu oni da im čine šta žele ali ja sam tu školu odavno prošao", rekao je Vučić.

On je dodao da je Kurti namerno to izjavio dan pre Vučićevog puta u Vašington, kako ne bi imao mogućnost da priča o toj temi, a da je planirano da početak primene tog plana koincidira sa njegovim (Vučićevim) putem u Berlin.

"Smislio je da će da ukine takse na sirovine, jel'? Da skinete takse na pšenicu iz Srbije jer je 20 evra po toni jeftinija od one iz Severne Makedonije, zato što to traže privrednici sa Kosova. A srpski finalni proizvodi, gde bi mi mogli da napravimo profit, ne zanimaju ga. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Mi ćemo da čekamo da oni ukinu takse, pa ćemo onda da razgovaramo. Do tada strpljenje", rekao je Vučić.

Haradinaj: Kurti se predao Srbiji

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da je odluka Kurtija da od 15. marta počne sa ukidanjem takse u suštini predaja Kurtija Srbiji.

"Večeras se Aljbin prevarant predao Srbiji. To je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovo. Aljbine prevarantu, od danas si odgovoran za ponovno osvajanje Kosova od Srbije, Bog blagoslovio Kosovo i njen narod", napisao je Haradinaj na svom nalogu na Fejsbuku.

Haradinaj je bio na čelu vlade Kosova kada je 2018. godine doneta odluka o uvođenju takse od 100% za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i sada je najveći protivnik njenog ukidanja.

Najavio je da će njegova stranka tražiti vanrednu sednicu Skupštine Kosova na kojoj će predložiti rezoluciju protiv ukidanja takse.

EU pozdravlja Kurtijevu najavu o ukidanju taksi

Evropska unija pozdravlja najavu premijera Kosova Aljbina Kurtija o povlačenju taksi na uvoz sirovinskih proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao prvi korak i raduje se da vidi više detalja, saopštila je 28. februara Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

"Ovaj korak mogao bi da ima pozitivan uticaj na obnavljanje regionalne trgovine i otvorio put za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je suviše vremena izgubljeno i da je hitno potrebno vratiti poverenje.

"Srbija i Kosovo treba da stvore okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u obostranu korist", navodi se u saopštenju i dodaje da visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel spreman da igra ulogu posrednika u dijalogu u ime EU.

SAD ne podržavaju Kurtijevo delimično ukidanje taksi

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je da SAD ne podržavaju delimično ukidanje taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije koje je najavio premijer Kosova Aljbin Kurti i da je stav Vašingtona da one moraju da budu ukinute u potpunosti.

"Ne podržavamo polovičnu meru premijera Kurtija. Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju da budu ukinute u potpunosti. Gospodin Kurti pravi veliku grešku i to je jasno rečeno predsedniku (Kosova Hašimu) Tačiju u Beloj kući danas", napisao je Grenel na Tviteru.

Predsednik Kosova Tači sastao se 27. februara u Beloj kući sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom, a dan ranije sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom.

Pompeo je tom prilikom preneo Tačiju da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije kako bi "građani obe zemlje" imali maksimalnu ekonomsku i komeracijalnu korist, kao suštinski korak za oživljavanbje pregovora o sveobuhvatnoj normalizaicji odnosa.

Na pitanje novinara povodom razlika u reagovanjima Grenela i EU, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela izjavio je 28. februara da je visoki predstavnik EU jedini nadležan za dijalog Beograd-Priština i da se ne može ulaziti u spekulacije oko razlika u saopštenjima.

Peter Stano je rekao da je Borelovo saopštenje o tome "utemeljeno na pogledima EU, politici i odnosima Unije s partnerima", dodajući da "ne može da se upusti u poređenja ili spekulacije zašto jedno saopštenje kaže nešto, a drugo nešto".

Izvor: Beta

Foto: Beta