Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je 4. marta redovne parlamentarne izbore za 26. april. Istog dana biće održani i lokalni i pokrajinski izbori.

Nakon raspisivanja, Vučić je ocenio da su izbori važan čin za svaku zemlju, jer se ljudi opredeljuju za to kakav život žele da žive, i pozvao građane da izađu na te izbore.

"Izbori nose i veliku odgovornost za stranke i grupe građana koji učestvuju, ali su oni i od presudnog značaja za svakog građanina. Zato oni treba da pokažu ozbiljnost i odgovornost i uveren sam da će oni izabrati pravi put i za sebe i za svoje porodice i za našu lepu Srbiju", rekao je on.

Vučić je poželeo da izbori budu prava demokratska politička utakmica.

"Želim dobru, pravu demokratsku političku utakmicu i da 26. aprila uveče jedni drugima čestitamo. I zajednički i ujedinjeni krenemo u bolju budućnost", rekao je on.

Vučić je rekao da će to biti jedna od najdužih izbornih kampanja  da će biti dovoljno vremena da svi predstave svoje programe, istakavši da je važno da sve protekne u demokratskoj atmosferi i u miru".

Prethodno je predsednica parlamenta Maja Gojković raspisala izbore za Skupštine gradova i Skupštine opština, za 26. april.

Posle potpisivanja odluke o raspisivanju izbora, ona je u holu Doma Narodne Skupštine rekla da se ova odluka ne odnosi na Skupštine gradova Zaječara, Bora i Beograda niti na Skupštine opština Kosjerić, Lučani, Aranđelovac, Negotin, Majdanpek, Mionica, Medveđa, Preševo, Kula, Doljevac, Kladovo i Smederevska Palanka, u kojima su održani vanredni lokalni izbori između 2017. i 2019. godine.

Gojković je pozvala građane da iskoriste svoje pravo i izađu na redovne izbore 26. aprila, kada će imati priliku da svojim glasom u demokratskom izbornom procesu odluče o budućnosti svojih lokalnih samouprava i njihovom daljem razvoju.

"Pozivam vas da pažljivo pratite programe svih učesnika u ovom izbornom procesu i da izaberete svojim glasom one koji će odgovornom i ozbiljnom politikom moći da uneprede život vas i vaših porodica u gradovima i opštinama u kojima živite", poručila je predsednica Skupštine.

Kandidate na predstojećim izborima pozvala je da građanima ponude svoje vizije razvoja gradova i da se u kampanji uzdrže od govora mržnje.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević raspisao je izbore za odbornike u svih 17 gradskih opština Beograda za 26. april.

"Verujem da će izbori proći u najboljem mogućem redu", rekao je Nikodijević novinarima u Skupštini grada Beograda.

Bojkot

Savez za Srbiju (SzS) "raspisao" je bojkot predstojećih izbora kao odgovor na raspisivanje izbora u Srbiji na sva tri nivoa za 29. april.

Na konferenciji za novinare u SzS u Beogradu, predsedavajući tog saveza i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je ocenio da bez obzira na odziv glasača, predstojeći izbori neće biti legitimni bez predstavnika opozicije čije zahteve, kako je dodao, vlast ignoriše.

Istakao je da Vučić stvara "svoju opoziciju", umesto da uvaži zahteve stvarne opozicije za poboljšavanje izbornih uslova.

Izvor: Beta

Foto: Beta