Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo prenela je 17. marta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je Kina odobrila donaciju i odlučila da pošalje stručnjake kako bi pomogla Srbiji u borbi protiv pandemije korona virusa. Vučić je rekao da kada je reč o korona virusu Srbija još nije u situaciji kao neke druge zemlje, ali da to uskoro sledi i da su "oči Srbije sada uprte u Kinu".

"Da bismo izbegli taj najgori scenario nama je potrebna vaša pomoć i podrška. Zato vas molim da nam pošaljete sve što možete. Nije nam poblem novac,  treba nam svega, od maski, rukavica, respiratora, bukvalno svega a ponajviše nam treba vašeg znanja i ljudi koji bi želeli da dodju i da pomognu", rekao je Vučić.

Naglasio je da su "sve njegove lične nade uperene i usmerene ka Kini i njenom predsedniku", ali da Srbija ne traži novac.

Ambasadorka je kazala da su "obični gradjani" u Kini veoma pozivitno reagovali na Vučićev poziv Si Djinpingu da pomogne Srbiji u borbi protiv korona virusa i da je snimak njegove izjave gledalo više od 300 miliona ljudi.

"Mi čekamo našu kinesku braću ovde. Bez vas, pokazalo se da Evropa teško može da se odbrani, mi ne krijemo da ne možemo. Mi bez bez Kine i kineske braće nismo u stanju", uzvratio je Vučić.

Iz Kine je već stigla prva pomoć Srbiji za borbu protiv korona vrusa a reč je o testovima za detekciju COVID-19 koje je donirala kineska humanitarna organizacija Mammoth Fondation sa centrom u Šenženu.

Tu akciju pomoći je koordinirala Ambasada Kine u Beogradu, u saradnji sa Vladom Srbije koja nije precizirala o kom broju testova je reč.

Predsednik Srbije rekao je ranije da je Srbija od Kine tražila pomoć u medicinskom materijalu i osoblju i zbog toga što nakon poslednje odluke Evropske komisije nije moguć uvoz te opreme iz EU.

Vučić je kazao i da je predsedniku Kine garantovao "vekovno i čelično prijateljstvo" Srbije.

"Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Ja sam uputio posebno pismo jedinima koji mogu da pomognu, a to je Kina...", rekao je Vučić 15. marta, na dan kada je u Srbiji zbog korona virusa uvedeno vanredno stanje.

Predsednik je tada rekao da su mnogi sa Zapada pritiskali Srbiju da menja tenderske procedure kako ne bi nabavljala kinesku robu koja je jeftinija, i da su im tada bile dobre pare iz Srbije, a da sada ne žele da joj pomognu čak ni za pare.

Nakon toga se oglasio Brisel precizirajući da u EU ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, vech "režim dozvola" za prodaju te opreme državama van EU koje "mogu uputiti zahtev da se ta sredstva isporuče balkanskim zemljama".

Nakon toga, 17. marta je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila da EU razmatra načine da poveže Zapadni Balkan sa inicijativama koje preduzima EU u suzbijanju pandemije korona virusa i dodala da je sada vreme za solidarnost a ne za "neutemeljene optužbe".

"Bliska koordinacija i saradnja na regionalnom nivou i sa EU ključni su faktori u odgovoru na ovu vanrednu situaciju. U ovim teškim vremenima, potrebna je solidarnost. Ovo nije vreme za polemiku ili neutemeljene optužbe", poručila je Pisonero u saopštenju.

Dodala je da EU razmatra kako najbolje pružiti podršku u ublažavanju društveno-ekonomskih posledica, uključujući razmatranje mogućnosti preusmeravanja IPA fondova i fleksibilnosti sa pravilima o državnoj pomoći.

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović je već u pismu komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheiju zamolila da EU omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz IPA za mere za prevenciju i suzbijanje epidemije korona virusa.

Ipak, prema rečima ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, "treba da shvatimo da smo prilično sami u svemu ovome".

On je za TV Prva 17. marta rekao da Srbija ima razradjen sistem za 2.000 pacijenata a u toku je priprema još 5.000 mesta u bolnicama širom Srbije.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je trenutno registrovano 65 potvrdjenih slučajeva COVID-19.

Istovremeno je premijerka Ana Brnabić ocenila 17. marta da je u odnosu na 16. mart, prvi dan vanrednog stanja, kada je na ulicama bilo mnogo ljudi, situacija bolja ali da to nije dovoljno. Ona je upozorila da će do večeras najverovatnije biti donete "još drastičnije mere, posebno za najstarije gradjane".

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll