Evropska unija je odobrila Srbiji da oko 94 miliona evra neutrošenih sredstava iz tekućih projekata i projekata iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) koji nisu realizvani bude iskorišćeno za prevenciju i suzbijanje posledica novog korona virusa, saopštila je Vlada Srbije.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović poslala je 16. marta pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiu, sa molbom da EU omogući Srbiji prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), za preduzimanje mera na suzbijanju posledica korona virusa.

U odgovoru koji je stigao 25. marta, Varheji je upoznao Joksimović s aktivnostima koje Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji preduzimaju s ciljem da obezbede blagovremenu i sveobuhvatnu podršku naporima Vlade Srbije na sprečavanju širenja korona virusa, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Varheji je napisao da je dao instrukciju svojoj službi da, uz saglasnost Vlade Srbije, oslobodi oko 94 miliona evra iz tekućih projekata i projekata iz IPA koji do sada nisu realizovani.

U ta sredstva spada 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), naveo je Varheji i dodao da je sagledana i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Varheji je u pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške tako što bi 57,6 miliona evra namenjenih za realizaciju projekata čije sprovodjenje još nije počelo bilo preusmereno na podršku zdravstvenom sistemu i prevazilaženje socio-ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Evropski komesar je informisao Joksimović da je Evropska komisija u kontaktu s međunarodnim finansijskim institucijama kako bi udruživanjem raspoloživih resursa odgovorili na potrebe privatnog sektora koji trpi velike posledice zbog pandemije, navodi se u saopštenju.

Joksimović je, kako se navodi, zahvalila evropskom komesaru "na efikasnoj i brzoj reakciji Evropske komisije".

"Kako sam u ličnom kontaktu sa komesarom, nastavićemo razgovore i predložiti kako da na najbolji način iskoristimo raspoložive resurse, odgovarajući na ključne, egzistencijalne potrebe naših građana i privrede", rekla je Joksimović.

EU će izdvojiti 38 miliona evra hitne pomoći zdravstvenim sistemima zapadnobalkanske šestorke, dok će 373,5 miliona evra pomoći regionu biti namenjeno za saniranje socioekonomskih posledica, naveo je portparol Evropske komisije Alčeo Smerilji.

Izvor: Beta

Foto: Evropska komisija