Posle više od 11 sati rasprave, Skupština Kosova je sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim izglasala nepoverenje Vladi Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Kurtijeva vlada trajala je manje od dva meseca.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja je pokrenuo Demokratski savez Kosova (DSK) koji je bio koalicioni partner u Vladi.

U zahtevu su tražili smenjivanje Vlade zbog dva pitanja: neukidanja takse od 100% na robu iz Srbije i BIH bez uvođenja "reciprociteta" i s tim povezanog navodnog rušenja odnosa sa SAD, kao i zbog smenjivanja Agima Veljiu s položaja ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

To je premijer Kurti u raspravi 25. marta odbio kao razloge za rušenje vlade i istakao da iza zahteva stoji "gotov sporazum Kosova i Srbije o razmeni teritorija".

"Za tu predsedničku trgovinu zahtev je pad Vlade. Predsednička trgovina s Vladom koju ja vodim je nemoguća. Pokušao je (Hašim Tači) da proglasi vanredno stanje, zašto ga nije proglasio? Otišao je u Belu kuću da postigne sporazum, zašto ga nije sproveo?", kazao je Kurit.

"Sa mnom kao premijerom i sa ovom vladom se ne može proglasiti vanredno stanje dok se ne stvori vanredno stanje i nema sporazuma ni u Beloj, niti zelenoj niti crvenoj kući o razmeni teritorija Kosova i Srbije. Zato je potrebno smeniti ovu vladu, da mene uklone da bi se otvorio put i proglašavanju vanrednog stanja i istovremeno toj predsedničkoj trgovini s razmenom teritorija", rekao je Kurti.

On je rekao da je više nego ikada ubeđen da postoji gotov sporazum sa Srbijom i da mu je to indirektno potvrdio i predsednik Tači.

U diskusiji u kojoj su učestvovali u najvećem broju poslanici DSK i Kurtijevog PS, bilo je mnogo međusobnih optužbi.

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK, izjasnila se protiv predloga njene partije.

Kurti smenio prvog zamenika premijera

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti odmah po izglasavanju nepoverenja Vlladi doneo je odluku o smeni prvog zamenika premijera iz redova DSK Avdulaha Hotija.

Na smenu Hotija reagovao je lider DSK Isa Mustafa, koji je rekao da je odluka premijera u ostavci da li će smeniti ili ne ministre iz DSK.

"U vreme kada se susrećemo sa pandemijom korona virusa, kao predsednik DSK neću jednostrano da povučem ministre i zamenike ministara iz Vlade u ostavcu. Ostaje u nadležnosti premijera u ostavci Kurtija da li će nastaviti da radi... dok ne bude izabrana nova vlada", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Vulin: Očigledno sukob SAD i Nemačke

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je 26. marta govoreći o padu kosovske vlade Aljbina Kurtija da je očigledno u pitanju sukob SAD i Nemačke.

"Buldožer diplomatija specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela izgleda da je odnela pobedu. A posle Kurtija obično dodje Murti, tako da, što se tiče odnosa prema Srbiji, ja ne očekujem veliku promenu", rekao je Vulin za RTS.

Isovremeno je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić upitao "ko razuman može da očekuje da Srpska lista ukaže poverenje Vladi" čiji je prvi potez bio uvođenje obaveznog vojnog roka za sve građane  u "takozvanoj ilegalnoj vojsci  Kosova".

On je za Televiziju Prva rekao da je to bila vlada "koja je kao jednu od prvih mera imala višestruko uvećanje budžeta za nabavku naoružanja i opreme, koja nije nije ukinula takse".

Kako je rekao, vlada Aljbina Kurtija "čak nije htela da sedne za sto da sa Srbima razgovara o prioritetima njihove politike i opstanka na Kosovu", nije bila spremna da to uradi "ni formalno za fotografiju, da nešto glumi za medjunarodnu javnost".

"Onda neki ljudi postavljaju pitanje zašto Srpska lista nije ukazala poverenje takvoj vladi", rekao je Đurić.

Njujork tajms: Korona virus i Amerikanci doprineli padu Kurtijeve vlade

Spor oko odgovora na pandemiju korona virusa jedan je od razloga zbog kojih je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju parlament uskratio poverenje, ali kritičari kažu da je ulogu u tome imala i američka diplomatija, piše 26. marta američki Njujork tajms.

List piše da je vlada Kosova prva vlada koja je pala zahvaljujući delom i krizi izazvanoj širenjem korona virusa.

Kurti će ostati vršilac dužnosti do formiranja nove vlade, ali nakon jučerašnjeg glasanja u parlamentu Kosovo ostaje bez snažnog vodjstva u trenutku kada većina vlada drugih zemalja pokušava da proširi svoja oblašćenja u borbi protiv pandemije, dodaje NYT.

List piše da su rezultat glasanja pozdravile SAD čije su diplomate vršile snažan pritisak na Kurtija od kako je njegova vlada stupila na dužnost, zbog toga što se protivio nekim apsektima američkog mirovnog plana za region.

Odluku su, medjutim, osudile Francuska i Nemačka koje su u zajedničkom saopštenju navele da je obaranje vlade nesmotreno tokom pandemije. 

"Kosovu je potrebna stabilna i potpuno funkcionalna vlada da se suoči sa krizom", navodi se u nemačko-francuskom saopštenju.

List podseća da je nepoverenje Kurtijevoj vladi delom posledica svadje njegove partije sa manjim koalicionim partnerom oko uvodjenja restrikcija u svakodnevni život građana na Kosovu zbog epidemije korona virusa.

Izvor: Beta

Foto: Beta