Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će paket pomoći privredi koji priprema Vlada Srbije biti u vrednosti oko pet milijardi evra. Država će za sve preduzetnike, mala i mikro preduzeća tokom tri meseca platiti minimalac za zaposlene, a sa bankama se dogovara model pomoći u vidu povoljnih kredita.

Vučić je kazao da je država u mogućnosti da toliko novca izdvoji za privrednike zbog toga što su javne finansije u dobrom stanju i zato što postoji budžetska rezerva, ali će se država za te namene zaduživati na domaćem i međunarodnom tržištu.

Istakao je da se nada da Srbija ove godine neće imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i potvrdio da nije u planu smanjenje plata u javnom sektoru.

"Tri su načina finasiranja koja su predviđena kao pomoć privredi i to je novac iz unutrašnjih rezervi, zaduživanje na domaćem tržištu hartija od vrednosti i zaduživanje na međunarodnom tržištu", rekao je Vućić i dodao da će paket mera pomoći privredi biti objavljen u utorak, 31. marta.

Vučić je u intervjuu za TV Prva 29. marta rekao da će država za sve preduzetnike, mala i mikro preduzeća tokom tri meseca platiti minimalac za zaposlene, bez obzira da li su radili i isplaćivali zarade radnicima, za šta će ukupno biti potrebno oko 700 miliona evra.

"Želimo da ti preduzetnici mogu da nastave poslovanje, da im pokrijemo nelikvidnost", rekao je Vučić i istakao da će na te mere moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10% radnika.

Dodao je da će preduzetnicima, mikro i malim preduzećima biti odloženo plaćenje poreza i doprinosa sledeće godine, kao i akontacija poreza na dobit, "kako ne bi bilo krize likvidnosti nijednog sekunda".

"Ovo nećemo da isplaćujemo po završetku vanrednog stanja, već za mesec dana", kazao je on.

Objasnio je da se za solventnost srednjih preduzeća, a posebno malih i mikro preduzeća, sa bankama u Srbiji dogovara model pomoći koji podrazumeva da će one tržištu ponuditi dve milijarde evra povoljnih kredita, koje će država podržati sa 480 milona evra do 600 miliona evra.

Prema njegovim rečima, godišnja kamatna stopa bi trebalo da bude 3,57% na dinarska sredstva, a država će dati garanciju na tri godine.

"Pregovor sa bankama je pri kraju. Razgovarao je i ministar finansija i guvernerka sa Udruženjem banaka", kazao je Vučić i objasnio da su banke u ovom segmentu sposobnije od Fonda za razvoj da pronađu klijente.

I Fond za razvoj će, kako je dodao, uložiti 200 miliona evra za kreditiranje firmi pod najboljim uslovima, odnosno da kamata na evre ne bude veća od 1%, sa grejs periodom od devet do 12 meseci.

Najavio je će srednje i velike kompanije imati mogućnost da izdaju korporativne obveznice koje će država da otkupljuje i na taj način će one obezbediti novac za poslovanje.

"Dobro smo vodili javne finasija, a imamo još mehanizama monetarnog delovanja", kazao je Vučić i dodao da će pad privrede Srbije ove godine biti dva do tri puta manji od onog na početku svetske ekonomske krize 2008. i 2009 godine.

Naglasio je da će maksimalni minus srpske ekonomije, prema svim projekcima, biti 1,8%, "a borićemo se da bude na nuli do kraja godine i da budemo možda jedina zemlja u Evropi koja će da bude na nuli".

Podsetio je da je kreditna agencija Fič potvrdila kreditni rejting Srbije sa stabilnim izgledom za budućnost, da je NBS uradila svop aukcije, kojima je podignuta likvidnost banaka u zemlji, kao i da je uvela moratorijum na plaćanja kredita i smanjila referentnu kamatnu stopu, "a Srbija na raspolaganju ima još mehanizama monetarne politike".

Država će, po rečima Vučića, pomoći i aviokompaniji Er Srbija koja ima velike gubitke, i za to neće biti nikakvih smetnji jer u vanrednom stanju ne važe zabrane o državnoj pomoći javnim i državnim preduzećima.

"Naš cilj je da i pored svih mera pomoći javni dug ne bude veći od 60% BDP-a", rekao je Vučić i dodao da očekuje da rast BDP-a u narednoj godini bude 5,8%.

Dodao je da se razmišlja o tome kako da se pomogne povrtarima i mlekarima, odnosno onima koji nose robu na pijace, a biće i dodatne podrške za ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Po rečima Vučića, razgovara se i o tome kako da se pomogne svim građanima, jednokratnom pomoći koja bi bila u vrednosti 100 evra, odnosno ukupno 520 miliona evra, što bi povećalo potrošnju.

"Imamo podršku MMF-a za sve mere osim da podelimo pare narodu", rekao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta