Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti objavio je da je vlada Kosova donela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uz uvođenje mera reciprociteta prema Srbiji. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju srpske vlade Marko Đurić rekao je da je to lažna vest i pozvao javnost da ne naseda.

"Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini (Kurti) najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše gradjane i privredu, koje naziva reciprocitetom", naveo je Đurić.

On je rekao da Priština nastavlja da se "poigrava" tim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu, te da je ta odluka "predstava" namenjena delu medjunarodne zajednice.

Direktor Kancelarije za KiM takođe je ocenio je da se tom odlukom situacija izmedju Srbije i Kosova "ne deeskalira" i ne vraća na stanje pre uvodjenja "anticivilizacijskih taksi"... već se, kako je rekao, na "perfidan način" uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.

Kurti je 31. marta na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je odluka o ukidanju taksi, koje su uvedene u novembru 2018,  stupila na snagu u ponoć i da će biti na snazi do 15. juna,  kada će biti sagledani rezultati primene.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost koju Srbija i brojne zemlje, uključujući pet članica EU, ne priznaju.

UZ posredovaje EU Srbija, kandidat za članstvo u EU, i Kosovo, potencijalni kandidat, pregovaraju o sveobuhavtamom sporazumu kojim bi se rešio dugogodišnji spor i omogućio napedak na putu ka EU.

Takse su uvedene kao odgovor na napore Srbije da blokira pridruživanje Kosova međunarodnim organizacijama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel pozdravio je odluku Prištine da u potpunosti ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

"Srećan sam što vidim odluku o potpunom ukidanju taksi od strane kosovske tehničke vlade za robu koja dolazi iz Srbije i BiH. To je važna odluka. Regionalna saradnja je ključna, kao i održavanje protoka robe, posebno u vreme krize COVID-19", naveo je 1. aprila Borel u poruci na Tviteru.

Kada je reč o merama reciprociteta, Kurti je ukazao na potrebu da fitosanitarna i veterinarska dokumentacija u trgovini između Kosova i Srbije bude u skladu sa ustavnim i zakonskim rešenjima na Kosovu.

"Mere reciprociteta odnosno međusobnih odnosa su institut odnosa između suverenih država koji je priznat osnovnim principima međunarodnog prava“, kazao je Kurti pominjući konkretna međunarodna dokumenta i principe koji to uređuju.

Kurti je ukazao da je od stupanja na snagu sporazuma CEFTA Srbija uspostavila niz trgovinskih netarifnih barijera prema Kosovu, poput barijera u tranzitu, tehničkih i političkih barijera, čime je nanela veliku štetu kosovskim izvoznicima i uvoznicima i izazvala veliki trgovinski deficit u odnosima dve zemlje.

Prema procenama srpskih zvaničnika, Srbija je zbog taksi gubila u proseku po milion evra dnevno a na gubitku je bilo i Kosovo čija je privreda zavisna od trgovine i nabavke repromaterijala iz Srbije.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta